תואר ראשון בחוג ללשון עברית

תואר ראשון
3 שנות לימוד
דו-חוגי
0614 מסלול 0000

תואר ראשון בלשון עברית: "העברית היא אישה מתרחצת" (יונה וולך)


אי-פעם עצרת לשאול את עצמך למה רק ילדים אומרים "אווירון" (ההצעה של איתמר בן אב"י, "הילד העברי הראשון"), וכולם עברו מזמן ל"מטוס" (לפי ההצעה של ביאליק)? אי-פעם עצרת לחשוב למה לנו יש ניקוד טבריאני אבל לאנגלית אין ניקוד ליברפולי? אם כן – מזל טוב, נדבקת בחיידק ומקומך איתנו בחוג ללשון עברית. זאת ההזדמנות שלך ללמוד את הסיפור היחיד בהיסטוריה של שפת קודש נשכחת שקמה לתחייה כתובה ומדוברת, ולהכיר את המשוגעים שהחיו אותה כמו אליעזר בן-יהודה. זאת ההזדמנות שלך להתחקות אחר גלגולי העברית מהכנענית, למקרא, למשנה ולתלמוד, דרך ימי הביניים, ההשכלה והתחייה – ועד היום, כשמילים חדשות כמו "חמרמורת" ו"הסכת" נולדות חדשות לבקרים.

 

למה אצלנו?


זה קל: אוניברסיטת תל אביב היא אוניברסיטה מובילה בחקר הלשון העברית במגוון רחב של תחומים. עם סגל החוג נמנים חוקרים מצטיינים המתמחים ברובדי הלשון הקדומים, בעברית המדוברת בת ימינו, במחקר קורפוסים ושינויי לשון ובשפות שמיות עתיקות וחדשות. למעשה, אוניברסיטת תל אביב היא היחידה בארץ – ובין היחידות בעולם – שמציעה תוכנית לימודים עצמאית ללימוד השפות השמיות. אצלנו בחוג ללשון העברית ולבלשנות שמית מכירים ומבינים טקסטים עבריים מתוך גישה ביקורתית ומדעית, שמשווה את העברית הקלאסית למשפחת הלשונות השמיות, כמו ארמית וערבית.

 

מה אפשר לעשות עם זה?


עם תואר ראשון בלשון עברית אפשר להשתלב בהוראה במערכת החינוך ובאולפנים, בחינוך יהודי בתפוצות, בעריכת לשון, בתרגום, בהדרכה, בכתיבת תוכניות לימודים, בכתיבה ספרותית, בתקשורת ובשירות המדינה. בחוג ללשון העברית ולבלשנות שמית יש תוכנית מיוחדת ללימודי תעודה בעריכת לשון, שפתוחה לבעלי תואר ראשון, ואפשר גם להמשיך לתעודת הוראה או לתואר שני במסלול מחקרי או עיוני או במסלול סגנון ועריכה.


 

איך אפשר ללמוד את זה?


תואר ראשון בלשון עברית אפשר ללמוד במסלול דו-חוגי, כלומר צריך ללמוד בחוג נוסף – לבחירתך. בנוסף, יש את תוכנית אפיקים להוראת היהדות כתרבות, שמשלבת תואר ראשון במדעי היהדות ותעודת הוראה ומציעה לך מלגות קיום ופטור חלקי משכר הלימוד. התוכנית מתאימה למסלולים כמו דו-חוגי בפילוסופיה יהודית ובלשון עברית.

 

התואר המוענק:

B.A בלשון עברית

 

מספריית המקצועות

לימודי הלשון העברית הם בני 3 שנים ומטרתם להקנות ידע מקיף על מבנה הלשון העברית לתקופותיה ולערוך היכרות עם שיטות מחקר בתחום.

 

הלימודים כוללים קורסים העוסקים בכל היבטי השפה: דקדוק, תחביר, הגיית המילים, צורתן ומשמעותן, בלשנות ומילונאות. כמו כן, נסקר בהרחבה הקשר שבין הלשון העברית לשפות שמיות קרובות באמצעות לימוד בלשנות שמית והשפות ערבית וארמית.

נלמדים קורסים המתארים את התפתחותה ההיסטורית של הלשון העברית והרבדים האופייניים לכל תקופה - מלשון המקרא, דרך לשון חז"ל, לשון ימי הביניים, תחיית הלשון העברית והעברית המודרנית בת זמננו. במסגרת זו מתבצעת קריאה מודרכת בטקסטים מתקופות שונות.

 

אפשרויות תעסוקה
  • פיתוח כלים העוסקים בניתוחי לשון ממוחשבים כמו מילונים ומנועי חיפוש באינטרנט
  • עריכה לשונית, התקנת טקסטים והגהתם
  • עבודה בגופים העוסקים במחקר ובייעוץ בענייני לשון, כמו האקדמיה ללשון העברית
  • הוראה

מתענינים בלימודים באוניברסיטת תל אביב

אולי יעניין אותך גם

לייעוץ ולפרטים נוספים
ראשת החוג: ד"ר עינת גונן
שעות: בתיאום מראש
לקבלת מידע נוסף יש לפתוח פניה במערכת הפניות בנושא: רישום/קבלה