תואר ראשון בלימודי מקרא

תואר ראשון
3 שנות לימוד
דו-חוגי
0612 מסלול 0000

תואר ראשון בלימודי מקרא: לדעת לקרוא את ספר הספרים


עם כל הכבוד לצ'כוב ולשייקספיר, ואפילו לקטלוג של איקאה, יש ספר אחד שדורות על גבי דורות קוראים בו שוב ושוב, והוא עדיין נשאר רלוונטי. אי פעם תהית איך יכול להיות שספר אחד הצליח לכונן שלוש דתות – יהדות, נצרות ואסלאם – וגם להשפיע על אינסוף יוצרים ואמנים, מלאונרדו דה וינצ'י ועד לאונרד כהן? ואיך בכלל טקסט עתיק כזה משתמר כל השנים ומגיע עד למאה ה-21 חי ובועט?
אם כן, מקומך איתנו בחוג למקרא. זאת ההזדמנות שלך לצלול לספר המפורסם והמתורגם ביותר בהיסטוריה. זאת ההזדמנות שלך להבין את השירה, הנבואה, החוק והסיפורת המקראיים, ולקבל את כל כלי המחקר המתקדמים כדי לפענח את הסודות של ספר הספרים.

 
למה אצלנו?


כי החוג למקרא באוניברסיטת תל אביב הוא חוג ביקורתי, מתוחכם ומתקדם, שמציע קריאה צמודה וקלאסית במקרא – לצד קורסים בביקורת המקרא המודרנית, דרכי העיצוב של הסיפורים במקרא, מחשבת המקרא (תיאולוגיה ואידאולוגיה), תולדות הפרשנות למקרא (מפרשנות פנים-מקראית, דרך המקרא באסלאם ועד פרשנויות מימי הביניים), המקרא בהקשרים שונים כמו מגדר, סביבה ופוסט-מודרניזם, המקרא באמנות והוראת המקרא. מה עוד? החוג למקרא מציע לך מלגות הצטיינות, שמכסות חצי משכר הלימוד. שווה.

 

מה אפשר לעשות עם זה?


עם תואר ראשון מהחוג למקרא של אוניברסיטת תל אביב אפשר להמשיך לפנות לכיוון מחקרי עם תואר שני, או שאפשר להשתלב בשוק העבודה. לתואר ראשון במקרא יש ביקוש במערכת החינוך (ואפשר לשלב אותו עם תעודת הוראה), בהדרכה ובאוצרות במוזיאונים, ברשות העתיקות ובגופי תרבות, במקצועות שדורשים יכולת ניתוח והבנה מעמיקה של השפה העברית, כמו עריכת ספרות ותקשורת, או בשירות הציבורי – כמו במשרד החוץ, בסוכנות היהודית ועוד. 

 

איך אפשר ללמוד את זה?


תואר ראשון במקרא אפשר ללמוד יחד עם חוג אחר באוניברסיטה, כמו ספרות, לימודים קלאסיים, לשון עברית, משפטים ועוד (דו-חוגי), או להחליט אחרי השנה הראשונה להתמקד רק במקרא (חד-חוגי) – במסלול ההצטיינות שלנו. ויש גם את תוכנית אופקים להכשרה להוראה בלימודי היהדות כתרבות, המאפשרת (בין היתר) שילוב של לימודי מקרא ופילוסופיה יהודית לתואר ראשון עם תעודת הוראה במחשבת ישראל.

 

התואר המוענק:

BA במקרא


 

מספריית המקצועות

המטרות המרכזיות של חקר המקרא הן לימוד העבר ההיסטורי והתרבותי של עם ישראל ועמי המזרח הקדום מצד אחד, ובחינת עולם האמונות, הדעות והערכים של המקרא מנקודת מבט עכשווית והפיכתם לרלוונטיים לאדם המודרני בן זמננו, מצד שני.

 

אופי הלימודים - מסלול לימודי מקרא

לימודי המקרא הם בני 3 שנים ומטרתם לעמוד על מקומו של המקרא כאבן יסוד בתרבות היהודית והאוניברסלית, להציג בפני התלמידות והתלמידים את רבדיו השונים והמגוונים ולהקנות להם יכולת הבנה וניתוח של ספרות המקרא לסוגיה, תוך בחינת ההקשר ההיסטורי-תרבותי שבו התהוותה. בהתאם לכך עוסקת תוכנית הלימודים במכלול ההיבטים של חקר המקרא: התהוות ספרי המקרא ותהליך התגבשותם עד לנוסח הסופי, מחשבת המקרא על מגוון הדעות והאמונות שבה, פרשנות וביקורת המקרא המסורתית והמודרנית, האמצעים הספרותיים במקרא ודרכי עיצובם ולשון המקרא על רבדיה השונים. כמו כן נסקרים ההיסטוריה, התרבות והעולם הרעיוני של עם ישראל והעמים השכנים בתקופת המזרח הקדום וההשפעות ההדדיות ביניהם, כרקע לצמיחת הספרות המקראית ועיצובה.

קורסים נוספים עוסקים בארכיאולוגיה מקראית ותרומת ממצאיה לאישוש העובדות המוזכרות במקרא או להפרכתן, פרשנות אקטואלית לסוגיות שונות במקרא, ייצוגי המקרא בתחומים כמו פילוסופיה, אמנות, ספרות וכו'.

מתענינים בלימודים באוניברסיטת תל אביב

אולי יעניין אותך גם

לייעוץ ולפרטים נוספים
ראש החוג: ד"ר גיא דרשן
עוזרת מנהלית: טלי קציר
03-6409798/03-6409790
ימי קבלה: בתיאום מראש
מזכירת תלמידים: ענת אבירם
03-6409798/03-6409790
ימי קבלה: בתיאום מראש