מספריית המקצועות
לימודי רפואת השיניים בישראל הם בני 6 שנים ומטרתם להכשיר לטיפול במחלות הפה והשיניים וכן לפתח אצלם גישה והבנה במחקר ביו-רפואי בתחומים אלה.
תוכנית הלימודים מורכבת משני שלבים שכל אחד מהם בן 3 שנים. השלב הראשון הוא שלב הלימודים הקדם-קליניים והוא כולל קורסי יסוד במתמטיקה, פיזיקה, כימיה, סטטיסטיקה ומחשבים וכן קורסי מבוא במדעי החיים ומדעי הרפואה (ביולוגיה, אנטומיה, פיזיולוגיה, גנטיקה, ביוכימיה, פתולוגיה, אימונולוגיה, מיקרוביולוגיה ועוד), עם התייחסות מיוחדת להיבטים הדנטליים. השלב השני מבוסס על לימודים קליניים עיוניים ומעשיים במרפאות הלימודיות של בית הספר לרפואת שיניים ובמרפאות פה ולסת בבתי חולים. במסגרת לימודים אלה מתנסים התלמידים באבחון וטיפול בחולים בתנאים אמיתיים. על ידי כך הם רוכשים ידע ומיומנות בתחומים השונים של רפואת השיניים ונחשפים לאווירת המקצוע.
מרכיב חשוב בתוכנית הלימודים הוא הקשר שבין הרפואה הכללית לרפואת שיניים. התלמידים והתלמידות מקבלים גם הכשרה קלינית כללית ולומדים על ההשפעות ההדדיות שבין מחלות הפה והשיניים לבין מצב הבריאות הכללי. נבחנים גם המאפיינים המיוחדים של טיפולי שיניים לאנשים שלא ניתן לטפל בהם באמצעים המקובלים בשל בעיות רפואיות או נפשיות. כמו כן, מושם דגש על ההיבטים הפסיכולוגיים, ההתנהגותיים והחברתיים של רפואת השיניים. בהתאם לכך נלמדים קורסים העוסקים בהיסטוריה, סוציולוגיה ופסיכולוגיה של הרפואה, בבעיות אתיות ומשפטיות ברפואת שיניים ובהיבטיה האנושיים – יצירת קשר עם המטופל, פיתוח רגישות לצרכיו ודרכים להפחתת פחד וכאב. חלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים הוא תכנון וביצוע של מחקר רפואי והגשת עבודת גמר בנושא.
בתום הלימודים ולאחר מעבר בחינות הרישוי הממשלתיות זכאים התלמידים לתואר דוקטור לרפואת שיניים. עם סיום ההכשרה ניתן להמשיך להתמחות של מספר שנים באחד מענפי רפואת השיניים.
מהות המקצוע - למה ללמוד רפואת שיניים?
יש רופאי שיניים כלליים ויש המתמחים בתחום כלשהו של רפואת שיניים (מחלות חניכיים, כירורגיית פה ולסתות, רפואה משקמת, יישור שיניים, טיפולי שיניים לילדים ועוד). במסגרת עבודתו רופא השיניים עשוי לעבוד לבד או להעזר בסייעות ובשינניות. ישנם רופאי שיניים העוסקים גם בפיתוח מכשירים ומוצרים דנטליים, במחקר רפואי או בניהול רפואי.
מקומות עבודה
רופאי ורופאות שיניים עובדים במרפאות שיניים פרטיות, במרפאות קופות חולים ובמרפאות פה ולסת בבתי חולים. כמו כן ניתן להשתלב בעבודה במכוני מחקר ובארגוני בריאות.
הכישורים הנדרשים
- מיומנות ידיים לצורך עבודה עם כלים ומכשירים
- סבלנות ורגישות כלפי המטופלים
- יושר אישי ומקצועי
יתרונות וחסרונות של המקצוע
- מקצוע מכובד ויוקרתי
- עבודה מגוונת ורב-ממדית, ניתן להתפתח לכיוונים שונים ורבים
- תחושת סיפוק כתוצאה מהיכולת לעזור למטופלים
- חידושים מתמידים בשיטות הטיפול והאבחון, דבר היוצר תחושת אתגר ועניין אך גם מצריך התעדכנות שוטפת
- ההכשרה המקצועית ממושכת ותובענית
- מפגש עם מצבים ותופעות לא נעימים בקרב המטופלים
- העבודה יכולה להתבצע גם בשעות לא שגרתיות, במידה ומטפלים במקרי חירום
- העבודה כרוכה במידה מסויימת של מאמץ פיזי
- שכר ממוצע למועסקים במרפאות ציבוריות, ניתן להרוויח יותר בעבודה פרטית