תואר ראשון בהנדסת חשמל עם פיזיקה

תואר ראשון
4 שנות לימוד
תכנית משולבת
0512

תואר ראשון בהנדסת חשמל עם פיזיקה: שני תארים יוקרתיים במכה אחת    


תאים סולריים, מכוניות חשמליות, סוללות ליתיום-יון – זה אולי נשמע לך כמו הייטק, אבל זאת קודם כל פיזיקה.
בלי להבין את מבנה החומר, מהחלקיקים הקטנים ביותר ועד צבירי-העל של הגלקסיות, בלתי אפשרי לבנות את החומרה שמריצה את כל האפליקציות והתוכנות ששינו את העולם לעד.
טכנולוגיות חדשות ופורצות דרך כמו מחשוב קוונטי, הפקת אנרגיה ירוקה ולמידת מכונה נמצאות בחזית המדעית ולהן פוטנציאל לשנות את החברה והסביבה כפי שאנו מכירים אותן כיום. המהפכות הללו הן בחיתוליהן.
זאת ההזדמנות שלך לכוון כבר מעכשיו לתפקיד בכיר במחקר ובפיתוח בהייטק ולבנות את הטכנולוגיות של העתיד. זאת ההזדמנות שלך לקבל ידע תיאורטי ומדעי חזק, וללמוד לשני תארים יוקרתיים ומבוקשים במכה אחת.

תוכנית הלימודים בהנדסת חשמל ופיזיקה מופעלת במשותף על ידי בית הספר להנדסת חשמל ובית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה.
מטרת שילוב לימודים זה היא להכשיר עתודת חוקרים ומהנדסים, אשר חלקה ימשיך בלימודים לתארים גבוהים, ואשר תוכל לתפוס תפקיד חשוב הן במחקר האקדמי המדעי והן בפיתוח והנהגה של התעשייה עתירת הטכנולוגיה בישראל.
משך הלימודים הוא ארבע שנים, ובסיומן תוענק לבוגרים תעודה סיום אחת של תואר ראשון B.Sc. בהנדסת חשמל ופיזיקה.
תלמידים שיבקשו לסיים את לימודיהם עם תואר כפול (כלומר שני תארים במקביל, תואר ראשון בהנדסת חשמל ותואר ראשון בפיזיקה) יידרשו להוסיף 12 שעות לימוד בקורסים בהנדסת חשמל ופיזיקה, מעבר לתכנית המופיעה בידיעון (223 שעות + 12 שעות).
תלמידים שיהיו מעוניינים באפשרות זו, יוכלו להגיש בקשה למעבר למסלול תואר כפול החל מהסמסטר השלישי ללימודיהם.
הקבלה מותנית בציון ההתאמה של התלמיד ובמספר המקומות בתוכנית. קריטריון הקבלה יהיה גבוה מזה המקובל בשתי התוכניות הנפרדות.
 

 

למה אצלנו?


התוכנית המיוחדת לתואר ראשון בהנדסת חשמל עם פיזיקה היא תוכנית משותפת לבית הספר להנדסת חשמל ואלקטרוניקה ולבית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה – שני בתי ספר מהמעולים בישראל ובין המובילים בעולם.
על בית הספר להנדסת חשמל כתבה הוועדה להערכת איכות של המועצה להשכלה גבוהה: "איכות התוכניות להנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב היא בת השוואה לאלו של מיטב התוכניות להנדסת חשמל באוניברסיטאות הטובות ביותר בארה"ב".
ואילו בית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה מוכר בכל העולם כמוסד אקדמי מוביל במחקר ובהוראה.
וכמובן, שני בתי הספר נמצאים באוניברסיטת תל אביב – שמדורגת בעשירייה הראשונה של האוניברסיטאות המובילות בעולם ובמקום הראשון בישראל בשיעור היזמים והיזמיות שיצאו משעריה.

 

מה אפשר לעשות עם זה?    


את התוכנית לתואר ראשון בהנדסת חשמל ופיזיקה בנינו במיוחד לפי צרכי שוק ההייטק, ואנחנו נכשיר אותך לתפקידים הבכירים ביותר בתחומים המבוקשים ביותר בתעשייה, כמו תכנון ופיתוח שבבים, לייזרים וגלאים, ותכנון ופיתוח מערכות תקשורת, הדמיה, בקרה ומחשבים – בין אם בסטארטאפ משלך ובין אם באחת מענקיות הטכנולוגיה.
רוצה להמשיך באקדמיה? עם תואר ראשון בהנדסת חשמל עם פיזיקה יהיה לך את הבסיס המדעי והטכנולוגי הנדרש כדי להמשיך לתארים מתקדמים גם בתחומי ההנדסה השונים וגם במגוון מדעים מדויקים.
התואר מתאים למי שרוצה להיות מהנדס/ת חשמל, ובנוסף, להבין עוד יותר לעומק את הפיזיקה שמאחורי ההתקנים והמערכות שהוא בונה. מהצד השני התואר מתאים למי שהפיזיקה בנשמתו, אבל הוא לא רוצה רק להבין את העולם, אלא גם להשפיע עליו ולבנות דברים שימושיים.
 

איך אפשר ללמוד את זה?

התואר המשולב בהנדסת חשמל ובפיזיקה הוא תואר יוקרתי ומאתגר שאורך ארבע שנים.
התוכנית המשולבת כוללת כמעט את כל הקורסים שנלמדים בכל אחת משתי התוכניות בנפרד (בקיזוז קורסים חופפים אך עדיין עם עומס לימודים מוגדל). בשנה השלישית תהיה לך את האפשרות לבחור באחד או יותר מבין 11 מסלולי התמחות בהנדסת חשמל: מחשבים, תקשורת, בקרה, עיבוד אותות, התקנים אלקטרוניים, מעגלים משולבים, אלקטרואופטיקה, אלקטרומגנטיות וקרינה, אנרגיה ואלקטרוניקת הספק, ביו-אלקטרוניקה, חומרים ומסלול בינתחומי (למשל, טכנולוגיות תקשורת).
ואילו המסלול השני צריך להיות בתחום האלקטרוניקה הפיזיקלית: אלקטרואופטיקה, אלקטרומגנטיות, התקנים אלקטרוניים, מעגלים משולבים וקרינה. התוכנית מתאימה במיוחד למי שרוצה להעמיק בנושאי ננואלקטרוניקה, התקנים קוונטיים, אלקטרואופטיקה ואלקטרומגנטיות.

 

לימודי הנדסה ורוח – בתמיכת קרן מנדל

מרגישים/ות שהנדסה בוערת בכם/ן? רוצים/ות להנדס את עולם המחר עם זווית ייחודית? כיום אנחנו מבינים/ות שהפתרונות ההנדסיים הטובים ביותר הם גם הפתרונות היצירתיים ביותר.
התוכנית משלבת בין ידע הנדסי לידע הומניסטי מתחומי הפילוסופיה, ההיסטוריה והספרות. שילוב שכזה מאפשר לפרוץ את גבולות המחשבה, לפתח פרספקטיבות חדשות ולהוביל תהליכים טכנולוגיים באופן יזמי. 
פריצות דרך משמעותיות הן לעיתים שילוב של חדשנות טכנולוגית עם חזון שאינו טכנולוגי. לדוגמה: הרשתות החברתיות, חכמת ההמונים ומקומו של הענן בעולם החכם. 
ייחודה של התוכנית היא בוורסטיליות שלה, כך שניתן לשלבה עם: הנדסת חשמל, הנדסה מכנית, הנדסה ביו-רפואית והנדסת תעשייה. 
לסטודנטים/ות במסלול זה תיתכן הענקת מלגה עד לגובה חצי שכר לימוד.
אז אם אתם/ן רוצים/ות להיות חלק מהקדמה, מהמחר, זה המקום בשבילכם/ן.
 

 

התואר המוענק:

B.Sc בהנדסת חשמל ו-B.Sc בפיזיקה (תואר כפול)

מספריית המקצועות

לימודי הנדסת חשמל ופיזיקה הם בני 4 שנים ומטרתם להקנות את הידע וההבנה הדרושים לעיסוק בתחום ההנדסי והמדעי על ענפיו השונים, הן בהיבט התיאורטי והן בהיבט המעשי.
תוכנית הלימודים כוללת קורסי יסוד במתמטיקה, פיזיקה ומחשבים (חומרה ותוכנה), וכן במדעי ההנדסה הבסיסיים הקשורים לתחום (התקנים ומעגלים אלקטרוניים, שדות אלקטרומגנטיים, ניתוח אותות, בקרה, אנרגיה). בשלב מאוחר יותר בוחרים התלמידים במסלולי התמחות על פי נטיותיהם ותחומי העניין שלהם ולומדים קורסים מתקדמים בתחומים אלה.
מלבד הלימודים העיוניים כוללת תוכנית הלימודים גם מעבדות וקורסים מעשיים באמצעותם מודגמים ההיבטים היישומים של החומר התיאורטי והתלמידים מתנסים בפתרון בעיות הנדסיות בפועל. השלב האחרון של הלימודים מוקדש להכנת פרויקט גמר שמטרתו לתכנן ולפתח מערכת או מתקן, ובאמצעותו מיישמים התלמידים באופן מעשי את הידע שרכשו.

 

מהות המקצוע - למה ללמוד הנדסת חשמל ואלקטרוניקה?

מהנדסי ומהנדסות חשמל ופיזיקה יכולים לעסוק במגוון תחומים:
•    פיתוח שבבים ומערכות ממוזערות ומשולבות
•    מערכות הדמיה, ראיה ממוחשבת ואלקטרואופטיקה
•    אופטואלקטרוניקה, לייזרים וגלאים
•    תקשורת אלחוטית ואופטית
•    התקנים ומערכות קוונטיות
•    אנטנות, קרינה והתפשטות גלים
•    התקני מצב מוצק וננואלקטרוניקה

עם צבירת וותק וניסיון ניתן להתקדם לתפקיד של ניהול פרוייקטים, במסגרתו מוביל/ה המהנדס/ת צוות האחראי על תכנון מוצר חדש או שיפור מוצר קיים, ועוסק בפיקוח ותיאום בין הפעילויות השונות.
 
במסגרת עבודתו מהנדס/ת חשמל ופיזיקה עשוי/ה לשתף פעולה עם מהנדסים/ות ומדענים/ות מתחומים שונים.

 

מקומות עבודה

ניתן להשתלב בעבודה במגוון תעשיות הייטק אזרחיות ובטחוניות בתחומי האלקטרוניקה, התקשורת והמחשבים וכן בתעשיות מסורתיות, במוסדות ממשלתיים ומכוני מחקר.

 

הכישורים הנדרשים

•    הבנה מתמטית ופיזיקלית עמוקה
•    חשיבה לוגית-אנליטית
•    גמישות מחשבתית
•    ראיה מערכתית
•    תשומת לב לפרטים
•    יכולת הסתגלות לקצב המהיר והמתמיד של שינויים וחידושים טכנולוגיים

 

יתרונות וחסרונות של המקצוע

•    תחומי עיסוק רבים ומגוונים, ניתן להתקדם ולהתפתח לכיוונים שונים
•    תחושת אתגר ועניין כתוצאה משימוש בטכנולוגיות חדשניות ומתוחכמות ופיתוח של טכנולוגיות כאלה
•    תחום דינמי המתפתח כל הזמן, דבר היוצר עניין והתלהבות אך גם מחייב התעדכנות שוטפת וצורך לעמוד בקצב החידושים
•    תנאי עבודה טובים ושכר מעל הממוצע 
•    עיסוקים מסויימים בתחום יכולים להיות כרוכים בשעות עבודה מרובות ובעבודה תחת לחץ

מתענינים בלימודים באוניברסיטת תל אביב

אולי יעניין אותך גם

ליעוץ ולפרטים נוספים
ייעוץ אקדמי: פרופ' עופר עמרני
ימי קבלה: בתאום מראש
מזכירת סטודנטים: אודליה דוד
03-6408547
ימי קבלה: בתיאום מראש
מזכירת סטודנטים: נילי דותן
03-6406200
ימי קבלה: בתיאום מראש
מזכירת סטודנטים: אסנת ממן
ימי קבלה: בתיאום מראש