מספריית המקצועות
אופי הלימודים
לימודי הרפואה הם בני 6 שנים ומטרתם הכשרת התלמידים לעבודה בתחומי הרפואה השונים וכן פיתוח גישה והבנה במחקר ביו-רפואי.
תכנית הלימודים מורכבת משני שלבים שכל אחד מהם בן 3 שנים. השלב הראשון הוא שלב הלימודים הקדם קליניים והוא כולל קורסי יסוד במתמטיקה, פיזיקה, כימיה, סטטיסטיקה ומחשבים וכן קורסי מבוא במדעי החיים והרפואה (ביולוגיה, אנטומיה, פיזיולוגיה, ביוכימיה, פתולוגיה, אימונולוגיה, מיקרוביולוגיה, פרמקולוגיה ועוד). כמו כן מושם דגש על המימדים הנפשיים והחברתיים של בריאות וחולי. בהתאם לכך כולל שלב זה גם קורסים העוסקים בהיסטוריה, סוציולוגיה ופסיכולוגיה של הרפואה, בבעיות אתיות ומשפטיות ברפואה וכן בהיבטים האנושיים של המקצוע - התמודדות רגשית וחברתית עם התפקיד ודרכי התקשורת עם החולים ומשפחותיהם.
השלב השני מבוסס על לימודים קליניים עיוניים ומעשיים בבתי חולים ובשירותי בריאות אחרים. במסגרת לימודים אלה נערך סבב בין המחלקות השונות בו מתנסים התלמידים באבחון וטיפול בחולים בתנאים אמיתיים. על ידי כך הם לומדים ומתרגלים מיומנויות רפואיות, מתוודעים לכל ענפי הרפואה ונחשפים לאווירת המקצוע. מרכיב נוסף בתכנית הלימודים הוא תכנון וביצוע של מחקר רפואי והגשת עבודת גמר בנושא.
בתום שלב הלימודים הקליניים זכאים לתואר דוקטור לרפואה (MD) ולאחר מכן מתחילים אתת דרכם המקצועית וזאת בשנת עבודה מעשית (סטאז'), בסיומה ניתן הרישיון מטעם משרד הבריאות לעסוק ברפואה בישראל.
מהות המקצוע - למה ללמוד רפואה?
יש רופאים המשמשים כרופאים כלליים, אך רוב הרופאים מתמחים באחד מתחומי הרפואה ועוסקים באבחון ובטיפול במחלות הקשורות לתחום זה. בהתאם לאופי עבודתו הרופא עשוי לעבוד לבד או בצוות, תוך שיתוף פעולה עם רופאים אחרים, אחיות ושאר אנשי הצוות הפרה-רפואי. ישנם רופאים העוסקים גם בפיתוח מכשירים ומוצרים רפואיים, במחקר רפואי או בניהול מערכות בריאות, באופן בלעדי או במקביל לעיסוק ברפואה.
מקומות עבודה
רופאים עובדים במגוון של מוסדות וארגונים רפואיים כמו בתי חולים, מרפאות קופות חולים ושירותי בריאות פרטיים וציבוריים, וכן במוסדות שונים הזקוקים לשירותי רופא כמו מרכזי שיקום, בתי אבות, תחנות לבריאות המשפחה ועוד. ניתן לעבוד גם באופן פרטי. כמו כן ניתן להשתלב בעבודה במכוני מחקר ובארגוני בריאות.
הכישורים הנדרשים
- יכולת אבחון ויכולת לעשות אינטגרציה בין סוגי מידע שונים שמתקבלים מהמטופל
- ראיה כוללנית מעבר לבעיה הרפואית הספציפית
- קור רוח ויכולת עמידה בלחצים
- אנושיות, אמפתיה, סבלנות ורגישות כלפי החולה ובני משפחתו, יכולת לראות את החולה כאדם והתחשבות בצרכיו, רגשותיו ורצונותיו
- יכולת להתמודד עם כשלונות בטיפול והמנעות ממעורבות רגשית מוגזמת
- יושר אישי ומקצועי
יתרונות וחסרונות של המקצוע
- מקצוע מכובד ויוקרתי
- עבודה מגוונת ורב-ממדית, ניתן להתפתח לכיוונים שונים ורבים
- אתגר אינטלקטואלי
- תחושת סיפוק כתוצאה מהיכולת לעזור למטופלים ולעיתים אף להציל את חייהם
- חידושים מתמידים בשיטות הטיפול והאבחון, דבר היוצר תחושת אתגר ועניין אך גם מצריך התעדכנות שוטפת
- ההכשרה המקצועית ממושכת ותובענית
- מפגש עם מצבים ותופעות קשים ולא נעימים בקרב המטופלים
- התמודדות ממושכת ואינטנסיבית עם מקרים קשים ועם מצבי לחץ (בהם שגיאות עלולות להיות גורליות) יכולה להביא לעומס נפשי ושחיקה
- מקרים של מחלות שלא אובחנו או שהטיפול בהן נכשל יוצרים תחושות חוסר אונים, תסכול ואשמה
- שעות עבודה רבות
- עבודה גם בשעות לא שגרתיות, בלילות, חגים ושבתות
- תחרותיות
- חלק מההתמחויות כרוכות במאמץ פיזי
- שכר ממוצע (במשך השנים ניתן להרוויח יותר בעבודה פרטית או בשילוב משרות)