מספריית המקצועות
לימודי הנדסת מכונות הם בני 4 שנים ומטרתם להקנות ידע והבנה הדרושים לעיסוק בתחום ולהכשירם לעבודה במגוון רחב של תפקידים.
תוכנית הלימודים כוללת קורסי יסוד במתמטיקה, פיזיקה, כימיה ומחשבים, וכן במדעי ההנדסה הבסיסיים (מכניקה, חשמל ואלקטרוניקה, תרמודינמיקה, בקרה, הנעה, חומרים). בשלב מאוחר יותר בוחרים התלמידים והתלמידות במסלולי התמחות על פי נטיותיהם ותחומי התעניינותם ולומדים קורסים מתקדמים בתחומים אלה. דגש רב מושם על יישומי מחשב, הן בהקשר של המחשב ככלי עזר בעבודה ההנדסית (לצורך פתרון בעיות, תכנון וייצור), והן בהקשר של הפעלה, בקרה ותחזוקה מבוססת מחשב של התקנים ומערכות מכניים ואלקטרוניים.
מלבד הלימודים העיוניים כוללת תוכנית הלימודים גם מעבדות וקורסים מעשיים באמצעותם מודגמים היישומים של החומר הנלמד והתלמידים מתנסים בפתרון בעיות הנדסיות בפועל. השלב האחרון של הלימודים מוקדש להכנת פרוייקט גמר שמטרתו לתכנן ולפתח מערכת או מתקן או לחקור ולפתור בעיה הנדסית. באמצעות פרוייקט זה מיישמים התלמידים באופן מעשי את הידע שרכשו.
מהות המקצוע - למה ללמוד הנדסת מכונות?
מהנדס ומהנדסת מכונות יכולים לעסוק במגוון תחומים:
- תכנון מערכות מכניות לשימושים שונים – מנועים, רובוטים, כלי רכב, שייט וטייס, מכונות ייצור בתעשיה, מערכות להפקת ולניצול אנרגיה, מערכות מיזוג אויר ומוצרי צריכה
- פיתוח שיטות לבקרה ואוטומציה של מתקנים, מערכות ותהליכי ייצור
- עיסוק בתחומים של איכות הסביבה – פיתוח שיטות להפקת אנרגיה חליפית ממקורות שונים ומתן פתרונות למניעת מפגעים סביבתיים או צמצומם
- עיסוק בתחום הביומכניקה – חקר של תהליכים ביולוגיים באמצעים הנדסיים ופיתוח מכשירים רפואיים לצרכי אבחון וטיפול
- פיתוח תוכנות הנדסיות
- פיקוח על ההפעלה, התחזוקה והתיקון של מכונות וציוד (מערכות מיזוג אויר, חשמל, אזעקה, מעליות וכו') במפעלים ומוסדות גדולים
- שיווק ומכירות של ציוד ומכונות מסוגים שונים
עם צבירת וותק ונסיון ניתן להתקדם לתפקיד של ניהול פרוייקטים, במסגרתו מוביל מהנדס המכונות צוות האחראי על תכנון מוצר חדש או שיפור מוצר קיים, ועוסק בפיקוח ותיאום בין הפעילויות השונות. במסגרת עבודתו מהנדס המכונות עשוי לשתף פעולה עם מהנדסים מתחומים שונים, טכנאים, עובדי ייצור, שרטטים ומעצבים, וכן עם לקוחות – במידה והוא עוסק בייעוץ או בשיווק.
מקומות עבודה
ניתן להשתלב בעבודה במפעלים תעשייתיים, חברות היי-טק ותעשיות בטחוניות העוסקים במגוון תחומים – חשמל, אלקטרוניקה, אלקטרואופטיקה, כימיה, תעופה, רכב, מיזוג אויר, ביו-רפואה, איכות הסביבה ומוצרי צריכה. כמו כן, מועסקים מהנדסי מכונות במתקנים המפיקים אנרגיה כמו תחנות כח וכורים גרעיניים, במוסדות ממשלתיים ומכוני מחקר, וכן בכל מוסד גדול שבו מערכות מכניות מורכבות המצריכות טיפול ותחזוקה שוטפים. ניתן לעבוד גם במשרדים פרטיים לייעוץ הנדסי.
הכישורים הנדרשים
- חשיבה לוגית-אנליטית
- חשיבה יצירתית
- ראיה מערכתית
- תשומת לב לפרטים
יתרונות וחסרונות של המקצוע
- תחומי עיסוק רבים ומגוונים, ניתן להתקדם ולהתפתח לכיוונים שונים
- תחושת אתגר ועניין כתוצאה משימוש בטכנולוגיות חדשניות ומתוחכמות
מקצועות לימוד קשורים באוניברסיטה
הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, הנדסת חומרים, הנדסת הסביבה, הנדסת אוירונאוטיקה, הנדסה ביו-רפואית, הנדסה גרעינית, הנדסה אזרחית, הנדסה חקלאית, הנדסה כימית.