מספריית המקצועות
מטרת לימודי הסיעוד היא להציג עקרונות, גישות ותהליכים בתחום ולהכשירם לעבודה בשירותי הבריאות השונים.
תוכנית הלימודים מתייחסת להיבטים הגופניים, הרגשיים, החברתיים והסביבתיים של בריאות וחולי ולקשר ביניהם. בהתאם לכך היא משלבת קורסים במדעי החיים והרפואה (כימיה, ביוכימיה, אנטומיה, פיזיולוגיה, מיקרוביולוגיה, פרמקולוגיה, פתולוגיה, גנטיקה, אפידמיולוגיה) עם קורסים במדעי החברה וההתנהגות (פסיכולוגיה וסוציולוגיה). כמו כן, נלמדים קורסים ייחודיים לתחום הסיעוד העוסקים בעקרונות ודרכי טיפול באוכלוסיות שונות ובמגוון מצבי בריאות, בהיבטים אתיים, משפטיים ומנהליים של הסיעוד וכן בתקשורת בין אישית הכוללת - התמודדות רגשית, מיומנויות בין אישיות ודרכי תקשורת עם החולים ומשפחותיהם.
במקביל ללימודים העיוניים מתקיימת התנסות קלינית מעשית בבתי חולים ובמרפאות בקהילה, בתחומים שונים (מבוגרים, ילדים, נשים, בריאות הנפש, רפואה דחופה). במסגרת זו מתנסים התלמידים בטיפול בחולים בתנאים אמיתיים, ועל ידי כך הם מיישמים את הידע הנלמד בכיתה, לומדים ומתרגלים מיומנויות רפואיות וסיעודיות, מתוודעים לתחומי הסיעוד השונים ונחשפים לאווירת המקצוע.
מהות המקצוע
תחום הסיעוד כולל מגוון תחומים קליניים הנבדלים זה מזה מבחינת סוג המטופלים ו/או אופי ההתערבות הנדרשת. מדובר בתחומים כגון חדר לידה, חדר ניתוח, רפואה דחופה, אונקולוגיה, פסיכיאטריה ועוד, ובקבוצות גיל מגוונות, בעלות סוגים שונים של צרכים בריאותיים (פגים, ילדים, מבוגרים, חולים במחלות שונות).
העיסוק בסיעוד כולל איסוף מידע על המטופל, הערכת מצבו וצרכיו היחודיים, קביעת תוכנית טיפול וביצוע מעקב והערכת התקדמות מצב הבריאות של המטופל. כמו כן, העבודה כוללת עריכת בדיקות, הכנת ציוד ועזרים, מתן תרופות וביצוע טיפולים רפואיים שונים.
מלבד הטיפול הקליני פועלים האח/ות במטרה להגביר את יכולתם של המטופלים להתמודד עם הבעיה הבריאותית באופן עצמאי ובכך לשפר את איכות חייהם במידת האפשר. בהתאם לכך, העיסוק בסיעוד כולל מתן מידע וייעוץ לגבי השירותים והטיפולים הרפואיים להם הם זקוקים, הדרכת המטופלים ובני משפחתם בנוגע ללקיחת תרופות וביצוע פעולות יומיומיות, התאמה של ציוד ועזרים רפואיים ותרגול השימוש בהם והפנייה לגורמים מקצועיים אחרים המעורבים בהמשך הטיפול.
במסגרת העבודה מושם דגש רב גם על סיוע לחולה ומשפחתו במצוקתם הנפשית - לעודד ולתמוך, לספק הסבר על מצבם הבריאותי ואופן הטיפול בו. התמיכה בעת משבר היא חלק מהותי בעשייה הסיעודית ונדרשת לכך מיומנות רבה.
בתחומים מסוימים עשויה העבודה לכלול גם ביקורי בית לשם מעקב אחר מצב המטופל, התרשמות מתפקודו בסביבה הביתית ומתן הטיפולים הדרושים.
פיתוח מקצועי
קיימת אפשרות להתפתח לתפקיד של אח.ות מומחה.ית. לשם כך יש לעבור הכשרה קלינית ייעודית הכוללת הרחבה והתמקצעות בתחום הנלמד בהיבט העיוני והמעשי. הכשרה זו מאפשרת למומחית הקלינית קבלת החלטות עצמאית. חלק מתפקודי האחות המומחית הקלינית הינם האצלת סמכויות ייחודיות שעד כה היו בידי רופאים בלבד. בין הסמכויות: טיפולים כירורגיים, הזמנת ייעוציים רפואיים, החלטה על ביצוע בדיקות וטיפולים, איזון תרופתי ועוד.
היבט נוסף של תחום הסיעוד קשור לקידום הבריאות. האח.ות עוסקים באיתור ואבחון מוקדם של קבוצות בסיכון ובייעוץ והדרכה כיצד לשמור על הבריאות ולמנוע מחלות, פגיעות ומוגבלויות.
העוסקים והעוסקות בסיעוד מהווים בדרך כלל חלק מצוות רב-תחומי ומשתפים פעולה עם בעלי מקצוע אחרים המעורבים בטיפול – רופאים, פראמדיקים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, פיזיותרפיסטים, תזונאים, רוקחים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ומומחים בטכנולוגיות רפואיות.
מלבד התחום הטיפולי-קליני, ניתן לפנות גם למסלולי קריירה נוספים:
-
מינהל – תפקידי ניהול העוסקים בניהול כוח אדם ו/או קביעת מדיניות טיפולית, תיאום הטיפול בין אנשי מקצוע מתחומים שונים ופיתוח מקצועי של צוותים טיפוליים.
-
מחקר רפואי או פיתוח מכשירים ומוצרים רפואיים
-
הוראה ומחקר במוסדות אקדמיים
מקומות עבודה
בתחום הסיעוד מועסקים במגוון של שירותי בריאות ומוסדות רפואיים כמו בתי חולים, קופות חולים ומרפאות, וכן במוסדות שונים הזקוקים לשירותי אח.ות כמו מוסדות סיעודיים ושיקומיים, מוסדות לבריאות הנפש, בתי ספר, בתי אבות, תחנות לבריאות המשפחה (טיפת חלב), מפעלים ומקומות עבודה גדולים ועוד. ניתן לעבוד גם באופן פרטי.
כמו כן אפשר להשתלב בעבודה במוסדות אקדמיים, מכוני מחקר וארגוני בריאות.
הכישורים הנדרשים
העיסוק בסיעוד מצריך:
-
אנושיות, חמלה, סבלנות ורגישות כלפי החולה ובני משפחתו, יכולת להתייחס לא רק למצבו הגופני של המטופל אלא גם למצבו הרגשי, תוך התחשבות ברצונותיו ושמירה על כבודו
-
יכולת עבודה וקבלת החלטות עצמאית תוך הפעלת שיקול דעת
-
קור רוח, ערנות, יכולת להגיב למצבים בלתי צפויים ולתפקד במצבי לחץ ועומס
-
יכולת להתמודד עם עומס רגשי
-
יכולת לעבוד כחלק מצוות
-
סדר, ארגון ודייקנות
-
בחלק מהעיסוקים – גישה טכנית לצורך הפעלת מכשור וציוד רפואי
-
נכונות למגע פיזי עם המטופלים
יתרונות וחסרונות של המקצוע
-
עבודה מגוונת ורב-ממדית, שילוב ידע ועשייה במגוון תחומים
-
אפשרות להתפתחות מקצועית לתפקידי רוחב שונים ורבים ואף לקידום לתפקידי ניהול, הובלת צוותי עבודה, קבלת החלטות וקביעת מדיניות
-
תחושת סיפוק כתוצאה מהיכולת לעזור למטופלים ולמשפחתם
-
אפשרות לקבלת סמכויות ואחריות, הפעלת שיקול דעת וקבלת החלטות עצמאית
-
בטחון תעסוקתי
-
אפשרות להשתלב בעבודה גם בחו"ל
-
מפגש עם מצבים ותופעות קשים ומתאגרים בקרב המטופלים ובני משפחתם
-
התמודדות ממושכת ואינטנסיבית עם מקרים קשים ועם מצבי לחץ יכולה להביא לעומס נפשי ושחיקה
-
העבודה מצריכה לעיתים מאמץ פיזי
-
עבודה גם בשעות לא שגרתיות, בלילות, חגים ושבתות