תואר ראשון בהנדסת חשמל

תואר ראשון
4 שנות לימוד
חד-חוגי
0512

תואר ראשון בהנדסת חשמל: זורם בכפות ידיך


אי פעם עצרת לחשוב איך נראו החיים לפני החשמל? לפני החשמל הכול נעשה פיזית, עם הידיים, או לכל היותר עם כלים מכניים מסורבלים. אלא שאז לפני 200 שנה גילו את החשמל, ויחד איתו את הגלים האלקטרומגנטיים, והחיים השתנו דרמטית: פתאום היה אפשר לעשות הכול, רחוק יותר, מהר יותר, חזק יותר, טוב יותר, יעיל יותר ואפילו זול יותר. חשמל הוא הנורה בתקרה והרחפן בשמיים, הטוסטר אובן והרכב האוטונומי, הרמקולים וסירי, הטלפון החכם וההדמיה הרפואית, התקשורת והמחשבים והאינטרנט. וזה הרגע שלך ליצור את הדבר הבא באמצעות הכוח המטורף, חסר המעצורים, שהאנושות רק מתחילה להבין את הפוטנציאל שלו.

 

למה אצלנו?


קודם כל כי אנחנו באוניברסיטת תל אביב, שהיא בין האוניברסיטאות המובילות בעולם שגם יושבת בלב עמק הסיליקון הישראלי, מוקפת במאות חברות וסטארטאפים. ומה החברות האלה רוצות? הן רוצות אותך. הן משוועות להכשרה שאפשר לקבל אצלנו – והשכר בהתאם לביקוש. אבל הקשר שלנו עם התעשייה הוא דו-סטרי: היא נכנסת לתוך בית הספר, מנחה פרויקטים, יוזמת יוזמות ומשתפת פעולה איתך עוד במהלך התואר.


מה אפשר לעשות עם זה?


הנדסת חשמל זה כנראה התואר הכי מגוון שקיים. הוא מכסה קשת רחבה של נושאים, מדברים שנוגעים בפיזיקה ועד דברים שנוגעים במחשבים. ובשוק תעסוקה טרנדי ולא-יציב, תמיד תהיה עבודה לתואר בהנדסת חשמל. עם תואר בהנדסת חשמל אפשר לעסוק בתכנות, במעבדות בתחום, לעסוק בניסויים בשטח, להמציא פטנטים ולהקים סטארטאפים.


איך אפשר ללמוד את זה?


התואר בפקולטה להנדסה אורך ארבע שנים. בהתחלת התואר יש את קורסי התשתית – למשל מתמטיקה, פיזיקה ותיכנות. אחר כך יש קורסי ליבה, ביניהם: אותות ומערכות, נתונים ואלגוריתמים, עולם האלקטרוניקה וגלים אלקטרומגנטיים. מכאן ממשיכים אל מסלולי ההתמחות. כל סטודנטית וסטודנט צריכים לבחור שלושה מבין תשעה מסלולים: תקשורת, עיבוד אותות (כולל למידה חישובית), בקרה ורובוטיקה, מחשבים, התקנים אלקטרוניים, קרינה וגלים, אלקטרו-אופטיקה, אנרגיה וביו-הנדסה/חומרים. ובסוף-בסוף – פרויקט סיום התואר. זאת ההזדמנות לקחת בעיה ולבנות מערכת שתפתור אותה, מההתחלה ועד הסוף.

 

התואר המוענק:


B.Sc בהנדסת חשמל
 

תוכניות שיכולות לעניין אותך

שילובים מעניינים ותוכניות מיוחדות

מספריית המקצועות

לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה הם בני 4 שנים ומטרתם להקנות  את הידע וההבנה הדרושים לעיסוק בתחום על ענפיו השונים, הן בהיבט התיאורטי והן בהיבט המעשי.

תוכנית הלימודים כוללת קורסי יסוד במתמטיקה, פיזיקה ומחשבים (חומרה ותוכנה), וכן במדעי ההנדסה הבסיסיים הקשורים לתחום (התקנים ומעגלים אלקטרוניים, שדות אלקטרומגנטיים, ניתוח אותות, בקרה, אנרגיה). בשלב מאוחר יותר בוחרים התלמידים במסלולי התמחות על פי נטיותיהם ותחומי העניין שלהם ולומדים קורסים מתקדמים בתחומים אלה.

מלבד הלימודים העיוניים כוללת תוכנית הלימודים גם מעבדות וקורסים מעשיים באמצעותם מודגמים ההיבטים היישומים של החומר התיאורטי והתלמידים מתנסים בפתרון בעיות הנדסיות בפועל. השלב האחרון של הלימודים מוקדש להכנת פרויקט גמר שמטרתו לתכנן ולפתח מערכת או מתקן, ובאמצעותו מיישמים התלמידים באופן מעשי את הידע שרכשו.

 

מהות המקצוע - למה ללמוד הנדסת חשמל ואלקטרוניקה?

מהנדסי ומהנדסות חשמל ואלקטרוניקה יכולים לעסוק במגוון תחומים:

  • תכנון ופיתוח של רכיבים, מחשבים ומערכות המשמשים לצרכים שונים – תקשורת, עיבוד אותות, דיבור ותמונה, מולטימדיה, מערכות מידע, אלקטרואופטיקה, פיקוד ובקרה, רובוטיקה, אלקטרוניקה רפואית, מערכות הספק ואנרגיה, התקנים חשמליים ועוד
  • הכנסת שינויים ושיפורים במערכות קיימות, ניתוח ופתרון בעיות ותקלות או התאמתן לצרכים נוספים
  • פיתוח שיטות לבקרה ואוטומציה של מתקנים, מערכות ותהליכי ייצור
  • תכנון אספקת חשמל למבנים ויישובים ומעקב אחר ביצוע העבודות
  • פיקוח על ההפעלה, התחזוקה והתיקון של רשת החשמל והתקנים חשמליים שונים
  • שיווק ומכירות של מכשירים ותוכנות מסוגים שונים

 

עם צבירת וותק וניסיון ניתן להתקדם לתפקיד של ניהול פרוייקטים, במסגרתו מוביל המהנדס צוות האחראי על תכנון מוצר חדש או שיפור מוצר קיים, ועוסק בפיקוח ותיאום בין הפעילויות השונות.

 

במסגרת עבודתו מהנדס חשמל ואלקטרוניקה עשוי לשתף פעולה עם מהנדסים מתחומים שונים, פיזיקאים וכימאים. מהנדסים המתמחים במתקנים לאספקת חשמל עובדים בשיתוף פעולה גם עם שרטטים, אדריכלים ובעלי מלאכה כמו חשמלאים וטכנאים.

 

מקומות עבודה

ניתן להשתלב בעבודה במגוון תעשיות הייטק אזרחיות ובטחוניות בתחומי האלקטרוניקה, התקשורת והמחשבים וכן בתעשיות מסורתיות, במוסדות ממשלתיים ומכוני מחקר. מהנדסי חשמל מועסקים גם במתקנים המפיקים חשמל ואנרגיה כמו תחנות כח ומתקנים של חברת החשמל. ניתן לעבוד גם במשרדים פרטיים לייעוץ הנדסי או כיזמים של חברות סטרט-אפ.

 

הכישורים הנדרשים
  • חשיבה לוגית-אנליטית
  • גמישות מחשבתית
  • ראיה מערכתית
  • תשומת לב לפרטים
  • יכולת הסתגלות לקצב המהיר והמתמיד של שינויים וחידושים טכנולוגיים

 

יתרונות וחסרונות של המקצוע
  • תחומי עיסוק רבים ומגוונים, ניתן להתקדם ולהתפתח לכיוונים שונים
  • תחושת אתגר ועניין כתוצאה משימוש בטכנולוגיות חדשניות ומתוחכמות ופיתוח של טכנולוגיות כאלה
  • תחום דינמי המתפתח כל הזמן, דבר היוצר עניין והתלהבות אך גם מחייב התעדכנות שוטפת וצורך לעמוד בקצב החידושים
  • תנאי עבודה טובים ושכר מעל הממוצע 
  • עיסוקים מסויימים בתחום יכולים להיות כרוכים בשעות עבודה מרובות ובעבודה תחת לחץ

 

 

מתענינים בלימודים באוניברסיטת תל אביב

אולי יעניין אותך גם

לייעוץ ולפרטים נוספים
ייעוץ אקדמי: פרופ' עופר עמרני