הקבצים בינתחומיים בתוכנית הרב-תחומית במדעי הרוח
הקבצים מדעי הרוח
הקבצים מדעי הרוח
הקבצים בינתחומיים בתוכנית הרב-תחומית במדעי הרוח

חדש באונ' ת"א! הקבץ במדעי הנתונים

שילוב תואר ראשון במדעי הרוח עם קורסים במדעי הנתונים. הלימודים יקנו לך כלים בסיסיים לשימוש ולניתוח מאגרי מידע ונתוני עתק, שיאפשרו לך להיות חוליה מקצועית, חיונית ומשמעותית בשוק העבודה ובכך להיות אטרקטיבי.ת למעסיקים רבים. למידע נוסף>>

 

לימודי אדם-חיה

מקולנוע ועד לרפואה, מהמטבח הביתי אל מעמקי האוקיינוס, בעלי החיים הלא-אנושיים נוכחים, ובמידה רבה מניעים, את הקיום האנושי על רבדיו. מה אופי הקשר שלנו עם בעלי חיים? כיצד משפיעים גורמים תרבותיים והיסטוריים על מערכת יחסים זו? מה מלמדים אותנו יחסינו עם בעלי החיים על עצמנו כפרטים וכקהילות? אילו דילמות אתיות מעורר הקשר עמם ומהי האחריות המוסרית שאנו נושאים כלפיהם? 

 

קוגניציה ויצירה תרבותית

הקבץ קוגניציה ויצירה תרבותית עוסק במחקר קוגניטיבי של התרבות והאמנות, ומבקש לבחון את האופנים בהן משפיעה המערכת הקוגניטיבית האנושית על היבטים שונים של מבנה היצירה התרבותית בתחומי הקולנוע, התאטרון, הציור והספרות, תהליכי קליטתה, והפיכתה לחלק מהייצוגים התרבותיים.

 

מדעי החברה

ההקבץ מאפשר שילוב של קורסי יסוד ומבואות במדעי החברה בתחומי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, מדע המדינה, תקשורת, וכן קורסים מגוונים בעלי היבטים חברתיים מובהקים

 

לימודים אמריקניים

הקבץ זה מיועד להקנות לתלמידים ידע בתרבות האמריקנית, תולדותיה וקשריה עם העולם התרבותי הסובב אותה, הדגש ספרותי והדגש היסטורי. בהקבץ לימודים זה יוצעו קורסים הנוגעים לתרבות האמריקנית תוך גישה בין-תחומית לנושא.

 

לימודי ישראל

הקבץ לימודי ישראל נועד להציג בפני הסטודנטים מבט בין-תחומי על החברה בישראל. מה מאפיין אותה? מה מטריד אותה? מה מאיים עליה ומה קוסם לה? ההקבץ יבחן את ההיסטוריה של החברה בישראל ומעט מן הפרה-היסטוריה שלה; את החברה שהתפתחה בה ואת היצירה התרבותית ואמנותית שנוצרה בה. השיעורים בהקבץ יציגו בפני הסטודנטים את הגישות החשובות לחקר החברה בישראל; היסטוריה חברתית ופוליטית; חקר הספרות והאמנות הפלסטית; סוציולוגיה ואנתרופולוגיה.

 

היסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות

הקבץ זה מקנה ידע בהיבטים היסטוריים ופילוסופיים של המדעים המדויקים, מדעי הטבע ומדעי החברה. המרכיב המרכזי של לימודי התכנית הוא הממד ההיסטורי, שבו מעוגנות גם התפיסה הפילוסופית וגם התפיסה הסוציולוגית והאנתרופולוגית של הידע המדעי.

 

תרבות זמננו - מודרנה - פוסטמודרנה

איך קרה שתרבות זמננו עומדת במובהק בסימן המערביות המודרניות? מהו המפנה או הסדרה של מפנים, שלאחריהם עליונות המערב ביבשת אירופה ומחוצה לה הופכת נקודת אל חזור? למה יש דיבור על 'שקיעת המערב' ואיך זה קשור לתהליכי גלובליזציה בעת הנוכחית? הקבץ ייחודי זה מאפשר לבחון שאלות מרכזיות ובוערות כגון אלה.

 

לימודי דתות

האם אלוהים קיים? האם ניתן להשפיע עליו לפעול למעני? האם לחיים יש משמעות? האם וכיצד ניתן לחיות חיים מאושרים? מה מקומה של האהבה בחיים אלה? דתות העולם מתייחסות לשאלות אלה באופנים שונים, ומציעות תשובות מגוונות לשאלות הללו, תיאורטיות ופרקטיות, הגותיות ומדיטטיביות. מטרת ההקבץ היא: 1) להכיר את המתודולוגיות המחקריות השונות בחקר הדתות ואת השאלות המרכזיות בהן הן עוסקות. 2) להכיר באופן עמוק יותר ומשווה, לפחות שתי מסורות דתיות שונות ואת האופנים בהן הן מעצבות ומארגנות את חיי האדם מול המוחלט/ האל. 3) להכשיר את הסטודנטים והסטודנטיות ללימודים לתארים מתקדמים במדעי הדתות כדי שיהפכו לחוקרים וחוקרות מצטיינים, סקרנים ונלהבים

 

מיתוס, מיתולוגיה ואגדות

המיתוס הוא מושג חמקמק הבא לאפיין מצב מעורר השראה ובעל משמעות המבוסס לא על הגיון צרוף ואמיתות מוחלטות אלא בעיקר על הקסם, המיסתורין ורגש ההתפעמות. ההקבץ יחשוף את הלומדים לנוכחות המיתוסים בחיינו, לשימוש שאנו עושים בו בהקשרים שונים, לאופני ביטוייו השונים (טקסט, צורה, פסל, גיבור, אנדרטה, דימוי, וכד'), ולמשמעות שנותנים המיתוסים והאגדות לנסיון האנושי.

 

רטוריקה - אמנות הטיעון, הדיון והדיבור

"כיצד לשכנע?" זו השאלה שעומדת במוקד ההקבץ על היבטיו השונים. נעמוד על האופן בו הרטוריקה משולבת באמנויות, בתחומים עיוניים (כמו היסטוריה ופילוסופיה), בפרקטיקה אנושית (כמו המשפט והפוליטיקה), ואפילו במדע. נסקור נסיונות היסטוריים ופילוסופיים לבטל את הרטוריקה, ונתחקה אחר מחלוקות אודות ערכה.

 

תרבות דיגיטלית ומציאות וירטואלית

האינטרנט ותרבות הסייבר (Cybreculture) מגלמים את הפנים החברתיות, הכלכליות והתרבותיות של המהפכה הדיגיטלית, ומשפיעים עמוקות על האופנים בהם בני אדם מתקשרים האחד עם השני, עובדים, משחקים, כותבים, לומדים, יוצרים ומייצרים משמעות. ההקבץ מציע ארגז כלים אקדמי מגוון- כלים היסטוריים, פילוסופיים ומחקר תרבות להבנתם של "המצב הדיגיטלי" והמרחב הדיגיטלי.

 

צדק חברתי, דמוקרטיה והומניזם

ההקבץ נועד לאפשר למידה ודיון בשאלת הצדק החברתי מפרספקטיבה היסטורית ואקטואלית במגוון קורסים מתחומי הדעת של ההיסטוריה, הפילוסופיה, הגיאוגרפיה, החינוך, הקולנוע, מדעי המדינה והסוציולוגיה.

 

לימודי סביבה - מאידיאולוגיה לאקולוגיה

הקבץ לימודי סביבה פותח בפני הסטודנטים והסטודנטיות שער חשיבתי-תודעתי כולל, אל תוך מערכת יחסי הגומלין שבין האדם וסביבתו, מההיבט האקולוגי, והפיזי ועד להיבט המוסרי. קורסים בפילוסופיה, בתכנון סביבתי, באקולוגיה יישומית, במדעי החברה, בגיאולוגיה, באדריכלות, ועוד, יציגו היבטים שונים של הסביבה כצדק סביבתי, קיימות עירונית, תכנון קיימות וזכויות אדם.

 

לימודי ילדות

הלימודים בהקבץ מיועדים להקנות לתלמידים ידע בתרבות הילד וחינוכו בהקשרים חברתיים-סמיוטיים והיסטוריים, ועל סמך דיון במכלול המוסדות והטקסטים היוצרים את התארגנות החיים החברתיים והאינדיבידואליים של ילדים ונוער.

 

פסיכואנליזה 

מטרת ההקבץ היא להציג גישות ומושגים בסיסיים בפסיכואנליזה (מושג העצמי, הלא מודע, השלכות הקשר אם ילד, מיניות וזהות מינית) תוך היכרות עם מקורות ראשוניים משמעותיים, ועל רקע תולדות הפילוסופיה, המחשבה המדעית והייצוגים התרבותיים שלהם.

 

ניהול ומחשבה כלכלית

הקבץ ניהול מיועד להקנות לסטודנטים ולסטודנטיות מושגי יסוד וכלים להבנת תהליכים בעולם הניהולי והארגוני, זאת בנוסף ללימודים הרב-תחומיים במדעי הרוח, המקנים השכלה רחבה ונקודת מבט גלובלית על העולם. הצירוץ של הקבץ הניהול עם ההקבצים האחרים בתכנית הרב-תחומית נותן לך ערך מוסף, גם ללימודיך וגם להשתלבות בשוק העבודה. ל"ארגז הכלים" שתלמדי מדעי הרוח רוכשים בלימודיהם - הכולל חשיבה ביקורתית, חשיבה אנליטית, הצגת נושא בכתב ובעל-פה ועוד - נוספת היכרות בסיסית עם העולם הניהולי והארגוני.

 

 

 

לתוכנית הרב-תחומית במדעי הרוח >>

מתענינים בלימודים באוניברסיטת תל אביב