תואר ראשון בעבודה סוציאלית

תואר ראשון
3 שנות לימוד
חד-חוגי
1110 מסלול 0000

תואר ראשון בעבודה סוציאלית: זה חוש הצדק שלך


אי פעם השתגעת מחוסר הצדק המשווע, מהחלוקה הלא הוגנת של משאבים, מההדרה והאפליה והקשיים הביורוקרטיים שנערמים תמיד דווקא על מי שצריך את העזרה הדחופה ביותר? אם כן, המקום שלך הוא בבית הספר לעבודה סוציאלית. אצלנו זכויות האדם, הצדק החברתי והשוויון הם לא רק סיסמאות – הם היומיום. אנחנו שואפים לטפל בכל סוגיה חברתית, ולהתערב בכל מקום וזמן, כדי לייצר עולם טוב ואנושי יותר לכולנו.


למה אצלנו?


כי אצלנו יש לך את האפשרות ללמוד בחזית המחקר והפרקטיקה. אצלנו בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב יש קהילה פעילה ומובילה ביצירת שינוי, עם קורסים שמשלבים תכל'ס עם תיאוריות מתקדמות וחדשניות. דוגמאות? בבקשה: "קליניקה לשינוי מדיניות חברתית", "אלימות כלפי נשים במשפחה: פרספקטיבה בינתחומית", "לחץ טראומה: מבוא לעבודה סוציאלית מיודעת טראומה", "עבודה סוציאלית ירוקה: פרקטיקה ביקורתית לקידום צדק חברתי-סביבתי וקיימות" ו-"מיניות, נטייה מינית וזהות מגדרית בעבודה סוציאלית".

 

מה עושים עם זה?


מה לא? עם רישיון לעבודה סוציאלית אפשר לעבוד בלשכות לשירותים חברתיים, בצה"ל, בבתי חולים, בפרקטיקה פרטית, בעמותות וארגונים במגזר שלישי, במחקר והוראה, ביזמות חברתיות, במגזר העסקי וכמובן להשתלב במחקר באוניברסיטה ולהמשיך לתארים מתקדמים.

 

איך לומדים את זה?


תואר ראשון בעבודה סוציאלית אורך שלוש שנים, ובסיומם מקבלים גם תואר ראשון וגם רישיון לעסוק במקצוע. אצלנו באוניברסיטת תל אביב אין דבר כזה לחכות, וכבר מהשנה הראשונה יש הכשרה מעשית במגוון תחומים, כמו התעללות והזנחה, בריאות נפשית ופיזית, התמכרויות, מוגבלויות פיזיות, נפשיות והתפתחותיות, עוני, הדרה חברתית, אלימות במשפחה ובחברה ועוד.

 

התואר המוענק:

B.S.W בעבודה סוציאלית

מספריית המקצועות

המטרה בתחום העבודה הסוציאלית היא לעזור לאנשים הסובלים ממצוקה להתגבר על קשיים ומשברים ולמנוע את החרפתם, למצות את הפוטנציאל שלהם ולהגביר את שליטתם על חייהם ובכך לשפר את איכותם.

 

אופי הלימודים - מה לומדים במהלך תואר בעבודה סוציאלית?

לימודי עבודה סוציאלית נמשכים 3 שנים ומטרתם לערוך היכרות עם מושגי ושאלות היסוד של העבודה הסוציאלית, עם מגוון התחומים שבהם היא עוסקת ועם הגישות והכלים הטיפוליים שבהם נעשה שימוש. בכך, הלימודים מכשירים את התלמידים והתלמידות לעבודה במגוון רחב של תפקידים בשירותי רווחה שונים.

תוכנית הלימודים כוללת קורסי מבוא במדעי החברה וההתנהגות (פסיכולוגיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, קרימינולוגיה ופסיכופתולוגיה) וכן קורסים בתחומי הרווחה וההתערבות המקצועית בעבודה סוציאלית. קורסים אלה עוסקים בבעיות חברתיות שונות והקשריהן, המבנה ודרכי הפעילות של מערכות רווחה חברתיות, מדיניות וחוקי רווחה, הבסיס התיאורטי והפילוסופי של העבודה הסוציאלית, שיטות התערבות וטיפול ברמת הפרט, הקבוצה והקהילה, דילמות אתיות וערכיות של המקצוע.

מלבד הקורסים העיוניים מוקדש חלק נכבד מתוכנית הלימודים להתנסות מעשית מודרכת בסוכנויות, מוסדות וארגוני רווחה שונים ועם אוכלוסיות יעד שונות. באמצעות ההכשרה המעשית מיישמים התלמידים בשטח את הידע התיאורטי ושיטות ההתערבות שנלמדו, רוכשים מיומנויות ונחשפים לאווירת המקצוע.

 

מהות המקצוע - למה ללמוד עבודה סוציאלית?

בדרך כלל מתמחים העובדים והעובדות הסוציאליים בטיפול בבעיות ספציפיות של אוכלוסיות שונות מכל השכבות – אנשים החיים בתנאי עוני, חסרי בית, מובטלים, אנשים עם מוגבלויות פיזיות, נפשיות והתפתחותיות, ילדים ונוער בסיכון, משפחות במצוקה, קשישים, קורבנות אלימות, עבריינים, מכורים, משפחות שכולות, עולים חדשים, עובדים זרים ועוד.

ההתערבות מתבצעת ברמות שונות –  פרטנית, קבוצתית או אף קהילתית ומכוונת לציבור רחב. העובדים הסוציאליים עוסקים באיסוף מידע על המאפיינים, הקשיים והצרכים המיוחדים של המטופלים, בהערכת יכולותיהם להתמודד, בבחירת דרך הטיפול המתאימה ובמעקב אחר  ביצועה. הטיפול כולל מתן ייעוץ, מידע ותמיכה נפשית, הפנייה לגורמים אחרים שיכולים לסייע למטופל ותיווך ביניהם, סינגור על המטופל בפני גורמים שונים וכן ייעוץ והדרכה למשפחות ולבעלי מקצוע אחרים המעורבים בטיפול. ישנם גם עובדים סוציאליים קליניים העוסקים בטיפול נפשי פרטני או מערכתי (זוגי/משפחתי).

בעבודה קהילתית המטרה היא עידוד חברי הקהילה לגילויי יוזמה ופעילות למען הקהילה, חיזוק ופיתוח המנהיגות המקומית ושיפור האוירה ומערכות היחסים. העבודה מבוססת על הכרת הקהילה, התקרבות אל התושבים והשתלבות בתוכם ופעילות משותפת לשיפור ותיאום בין השירותים הקיימים, וכן תכנון ופיתוח שירותים חדשים. העבודה הסוציאלית יכולה להתבצע במשרד או בשטח ויש המשלבים בין השניים. ישנם תחומים המצריכים עבודה גם בשעות לא שגרתיות.

העובדים והעובדות הסוציאליים מהווים פעמים רבות חלק מצוות רב-תחומי ועובד בשיתוף פעולה עם בעלי ובעלות מקצוע אחרים כמו צוות רפואי ופרא-רפואי, פסיכולוגים, מורים ויועצים חינוכיים, וכן עם גורמים חיצוניים המעורבים בטיפול כמו חברות ביטוח, מוסדות שיקום, מערכת המשפט והמשטרה ובני המשפחה של המטופלים. 

 

מקומות עבודה

עובדים ועובדות סוציאליים יכולים להשתלב במסגרות רבות ושונות, ממשלתיות, ציבוריות ופרטיות, בהתאם לתחום התמחותם. מסגרות אלה כוללות את הלשכות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות, מוסדות ממשלתיים וציבוריים כגון הביטוח הלאומי, שירות המבחן ושירות האימוץ, מוסדות חינוך ופנימיות לילדים ונוער, מוסדות רפואיים (בתי חולים, מרפאות ומכונים), מוסדות לבריאות הנפש, תחנות להתפתחות הילד, מרכזי שיקום, מרכזי גמילה, מרכזי קליטה, מרכזים קהילתיים, בתי סוהר, בתי אבות, מקלטים לנשים מוכות, תחנות ליעוץ זוגי ועוד. כמו כן ניתן לעבוד במחלקות הרווחה בארגונים ומקומות עבודה גדולים. עובדים סוציאליים קליניים יכולים לעבוד גם באופן פרטי, כעצמאיים או במסגרת מכון טיפולי.

 

הכישורים הנדרשים
  • אכפתיות, רצון לסייע ולתרום, אמונה ביכולת לשנות דברים
  • תקשורת בין-אישית טובה, יכולת הקשבה ודיבוב
  • אמפתיה, הבנה, סבלנות ורגישות
  • יכולת ליצור יחסי אמון עם המטופל
  • יכולת לקבל את המטופלים כפי שהם והמנעות מגישה שיפוטית
  • יכולת להתמודד עם עומס רגשי
  • המנעות ממעורבות רגשית ומהזדהות מוגזמת עם המטופל ובעיותיו, ניסיון לנהוג באובייקטיביות תוך הסתמכות על שיקולים מקצועיים
  • יכולת לעמוד בפני מצבים ולקבל החלטות בתנאים של אי ודאות וספק
  • כושר ארגון, אסרטיביות, יוזמה ויכולת לנהל משא ומתן עם גורמים שונים

 

יתרונות וחסרונות של המקצוע
  • עבודה רב-ממדית, תחומי התמחות רבים ומגוונים
  • תחושת עניין ואתגר כתוצאה מהעיסוק במצבים שונים ומורכבים
  • תחושת סיפוק כתוצאה מהיכולת לעזור, לשנות ולהשפיע על חייהם של יחידים ולעיתים גם על תהליכים חברתיים כוללים
  • אפשרות להתקדם לתפקידי ניהול הכוללים גם עיצוב וקביעת מדיניות
  • מפגש עם מצבים ותופעות קשים ולא נעימים בקרב המטופלים
  • התמודדות ממושכת ואינטנסיבית עם המטופלים ובעיותיהם, שלעיתים כרוכה גם באחריות כבדה לגורלם, עלולה להביא לעומס נפשי ושחיקה
  • למרות ההשקעה הרבה, לעיתים רבות היכולת לשנות ולעזור מוגבלת ו/או מצריכה זמן רב, דבר העלול לגרום לתחושת תסכול וחוסר אונים
  • לעיתים יש להתמודד עם חשדנות וחוסר רצון לקבל עזרה ולשתף פעולה מצד אחד, ומצד שני, עם דרישות, תביעות והתנהגות בוטה מצד המטופלים
  • שכר ממוצע (ניתן להרוויח יותר בעבודה פרטית)

 

 

 

מתענינים בלימודים באוניברסיטת תל אביב

אולי יעניין אותך גם

לייעוץ ולפרטים נוספים
יו"ר ועדת קבלה: דר' גיא פלדמן
בתיאום מראש
מזכירות סטודנטים: חגית שטיין
03-6409410
ימי קבלה: א'-ה'
שעות: בתיאום מראש
בניין עבודה סוציאלית, חדר 109