מספריית המקצועות
לימודי הפיזיותרפיה נמשכים 4 שנים ומטרתם להכשיר לעבודה בתחום. הלימודים מקנים הבנה מעמיקה של מערכות הגוף ופעולתן, בדגש על יכולת התנועה והשלכות על תפקוד, זאת תוך התחשבות בצרכים הרגשיים, הקוגניטיביים והחברתיים.
בהתאם לכך משלבת תוכנית הלימודים קורסים בפיזיקה, כימיה, מדעי החיים והרפואה (אנטומיה, פיזיולוגיה, פתולוגיה, נוירולוגיה, אורתופדיה, ביומכניקה, ביוכימיה, גנטיקה ועוד), עם קורסים במדעי החברה וההתנהגות (פסיכולוגיה וסוציולוגיה). במקביל ללימודים העיוניים מתקיימים קורסים מעשיים שבמסגרתם נלמדות שיטות אבחון וטיפול בתחום השיקום הפיזקאלי על פי מגבלות ואוכלוסיות מגוונות.
השנתיים האחרונות של הלימודים כוללות גם התנסויות קליניות בבתי חולים, מכוני פיזיותרפיה בקהילה ומרכזי שיקום. במסגרת ההתנסויות הקליניות מיישמים הסטודנטים את הידע התיאורטי והמעשי שרכשו במהלך הלימודים, רוכשים מיומנויות טיפול ונחשפים למקצוע באופן פרקטי.
מהות המקצוע - למה ללמוד פיזיותרפיה
מגוון האנשים הנזקקים לטיפול פיזיותרפי רחב מאד. מדובר בקבוצות גיל מגוונות, מתינוקות ועד קשישים. הגורמים למגבלות הם שונים ומגוונים ויכולים לנבוע מהפרעות מולדות, איחור בהתפתחות, מחלות, תאונות, ניתוחים, זיקנה, לידה ועוד. סוג נוסף של מטופלים הם אנשים הסובלים מפציעות כתוצאה מפעילותם הפיזית, כמו ספורטאים ורקדנים. לאור הגידול באוכלוסיה הביקוש למקצוע הולך וגדל באופן מהיר. על פי דעת המומחים מקצוע הפיזיותרפיה מוגדר כאחד המקצועות שהביקוש אליה עתיד לגדול באופן דרמטי בעשורים הקרובים.
עבודת הפיזיותרפיסט כוללת אבחון של הבעיה והערכת המצב התפקודי של המטופל, קביעת תוכנית לשיקום וטיפול על פי מאפייניו וצרכיו היחודיים, הפעלת התוכנית וביצוע מעקב והערכה של התקדמות המטופל.
מטרת הטיפול היא הפחתת כאבים, הגברת הכח והסיבולת ושיפור או שימור המצב הקיים מבחינת טווח התנועה והקואורדינציה, וזאת באמצעות שימוש במגוון של תרגילים, עזרים ואמצעים. כמו כן כולל הטיפול הדרכה בביצוע פעולות יומיומיות, התאמה של ציוד ועזרים ותרגול השימוש בהם ומתן הדרכה למטופל ומשפחתו להמשך פעילות ומניעה. הטיפול יכול להיות פרטני או קבוצתי, קצר טווח או ממושך, והוא יכול להתבצע במסגרת טיפולית ואף בבית המטופל.
היבט נוסף של עבודת הפיזיותרפיה קשור למניעה: הפיזיותרפיסטים.ות עוסקים באיתור ובאבחון מוקדם של קבוצות בסיכון, וכן בייעוץ והדרכה בנוגע לדרכים למניעת פגיעות ומוגבלויות בנושאים כמו יציבה נכונה, הכנה ללידה, מניעת כאבי גב, שמירה על שיווי משקל ומניעת נפילות אצל קשישים, בניית עצם וכו'.
מלבד התחום הטיפולי ניתן לפנות גם לתחומי המינהל, המחקר הרפואי או פיתוח מכשירים ומוצרים רפואיים.
עבודת הפיזיותרפיה מתאפיינת במידה רבה של עצמאות בקביעת הטיפולים הנדרשים וביצועם. עם זאת, היא מהווה בדרך כלל חלק מצוות רב-תחומי ושיתוף פעולה עם בעלי מקצוע אחרים המעורבים בטיפול – צוות רפואי, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, עובדים סוציאליים, ספקים, יצרנים וטכנאים של ציוד ועזרים רפואיים, מאמנים באגודות ספורט וכן בני המשפחה של המטופלים.
מקומות עבודה
המסגרות הן שונות ורבות – מגזר ציבורי - מרכזים רפואיים ובתי חולים, קופות חולים, מכוני פיזיותרפיה, מרכזי שיקום, משרד החינוך, מוסדות גריאטריים, עמותות וארגונים כדוגמת אלי"ן ואקי"ם וכן אגודות ספורט. כמו כן ניתן לעבוד מגזר הפרטי
הכישורים הנדרשים
- "ידיים טובות" ו "לב רחב"
- נכונות למגע פיזי עם המטופלים
- יוזמה, יצירתיות ויכולת להתאים את הטיפול למאפיינים הייחודיים של כל מטופל
- יכולת התייחסות לא רק למצבו הגופני של המטופל אלא גם למצבו הרגשי, יצירת קשר בין-אישי טוב, רגיעה ועידוד
- אמפתיה, סבלנות ורגישות כלפי המטופל, אך גם אסרטיביות ויכולת להניע אותו להיות אקטיבי ולבצע את הנדרש ממנו גם אם הדבר כרוך בקשיים
- התמדה ויכולת להשקיע זמן ומאמץ מבלי לצפות לתוצאות מיידיות ו/או משמעותיות
- יכולת להתמודד עם עומס רגשי
יתרונות וחסרונות של המקצוע
- עבודה מגוונת ורב-ממדית, המאפשרת להתפתח לכיוונים שונים
- תחושת סיפוק כתוצאה מהיכולת לעזור למטופלים
- טיפול במקרים שונים ומגוונים וחידושים מתמידים בשיטות הטיפול, דבר היוצר תחושת אתגר ועניין אך גם מצריך התעדכנות שוטפת
- העבודה מצריכה לעיתים מאמץ פיזי
- מפגש עם מצבים ותופעות קשים ולא נעימים בקרב המטופלים
- למרות ההשקעה הרבה, לעיתים רבות הצלחת הטיפול מוגבלת ו/או מצריכה זמן רב, דבר העלול לגרום לתחושת תסכול
- התמודדות ממושכת ואינטנסיבית עם מקרים קשים יכולה להביא לעומס נפשי ושחיקה
- שכר ממוצע (ניתן להרוויח יותר בעבודה פרטית או בשילוב משרות)