תואר ראשון בביולוגיה עם חטיבה בבינה מלאכותית ומדעי הנתונים: המגוון בכדור הארץ הוא אינסופי, כדאי שמישהו יעשה כאן סדר
ידעת שיש כשני מיליון מינים של בעלי חיים מזוהים על פני כדור הארץ, ולפי הערכות המדענים יש עוד מיליונים רבים שטרם קוטלגו? כל אחד מהפרטים של מינים אלו חולק את רוב התכונות שלו עם האחרים, אבל הוא בעצם גם יחיד ומיוחד. הרב-גוניות של הטבע נראית אינסופית – האם אנחנו באמת נצליח לדעת כל מה שאפשר על הפלנטה שלנו? לשאלה הזאת עוד אין לנו תשובה, אבל אנחנו כאן כדי לספר לך שהמחקר במדעי החיים עובר בעשור האחרון מהפכה דרמטית. פיתוח של כלים חדשים לאיסוף נתונים ביולוגיים, קליניים ואחרים מייצרים מאגרי מידע עצומים (Big data) המהווים פוטנציאל אדיר למחקר. מידע שבעבר היה שמור ומקוטלג במאגרים ובמעבדות עובר דיגיטציה ומועלה למאגרי מידע דיגיטליים, תהליך שמאפשר ניתוחים רב-ממדים להבנה חדשה של תהליכים ותופעות שלפני כן לא הכרנו. בנוסף, במעבדות המחקר באוניברסיטאות חלו התפתחויות טכנולוגיות דרמטיות כגון במיקרוסקופיה, כלים לסקירות גנטיות ומולקולריות (Omics), מיקרו-אלקטרודות ודימות, המאפשרות כיום לדגום מידע בכמויות עצומות. במקביל לפיתוחים הטכנולוגיים התפתחו אלגוריתמים לבינה מלאכותית ותשתיות חישוביות המאפשרים ניתוח של המידע הרב שנצבר. זאת מהפכה, אבל היא רק מתחילה והזמן הנכון להצטרף אליה הוא עכשיו.
למה אצלנו?
בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב התקבצו חוקרים וחוקרות רבים מכל בתי הספר המשתמשים בכלים של בינה מלאכותית ומדעי הנתונים במחקרם. לדוגמא, כלי בינה מלאכותית משמשים בין השאר להבנת השפעת שינוי אקלים על מיקרו בתי גידול ולחקר דגמי תנועה והחלטות התנהגותיות של בעלי חיים, לניתוח פעילות של רשתות תאי עצב הפועלים בו-זמנית כדי להבין את הבסיס לפעילות המוח, להבנת הקשר בין הגנום והמאפיינים של צמחים, או לחזוי השפעת תרופות חדשות על פתוגנים שונים. המסלול החדש המשלב את לימוד עולם מדעי החיים עם חשיפה לתחום הבינה המלאכותית ומדעי הנתונים מציב את הסטודנטים והסטודנטיות מול עולם שלם של הזדמנויות מחקריות בעולם האקדמי
מה אפשר לעשות עם זה?
עם תואר בביולוגיה שכולל חטיבה בבינה מלאכותית ומדעי הנתונים אפשר להשתלב בקלות בתעשייה. מדעני ומדעניות נתונים מבוקשים היום כמעט בכל תחום, וידע אינטרדיסציפלינרי בבינה מלאכותית יחד עם מדעי החיים זה בדיוק מה שתעשיית הפארמה וביו-טק צריכה.
איך אפשר ללמוד את זה?
אצלנו אפשר ללמוד את החטיבה בשני מסלולים: מדעי החיים חד חוגי עם חטיבה במדעי הנתונים או דו-חוגי מדעי החיים ופסיכולוגיה עם חטיבה במדעי הנתונים.