תואר ראשון חד-חוגי במדעי כדור הארץ עם חטיבה מורחבת בבינה מלאכותית ומדעי הנתונים: כי יש צורך בארגז כלים שונה וחדש לניתוח נתונים במדעי כדור הארץ.
תחום מדעי כדור הארץ והסביבה חווה בעשור האחרון עליה דרמטית בכמות הנתונים ואיכותם. כך לדוגמה, בישראל הוקמה לפני מספר שנים מערכת סייסמית, הכוללת למעלה ממאה מדי-תאוצה ועשרות מדי-מהירות ומכשירי GPS, המנטרים את תנועת פני השטח בקצב של 200 קריאות לשנייה מכל אחד מהחיישנים. ניתן להבין שמדובר בכמות אדירה של נתונים. לאור כמויות הנתונים שגדלות כל הזמן, הכלים ששימשו את המדענים לפני עשור או שניים לניתוח הנתונים, כבר אינם מתאימים. כעת יש צורך בכלים חדשים, שיאפשרו ניתוח של כמויות אדירות של נתונים שלא יכולנו לדמיין לפני מספר שנים, ואשר יחשפו תבניות מורכבות וקשרים נסתרים בין גדלים שונים. תחומי מדעי הנתונים והבינה המלאכותית מספקים בדיוק את הכלים אלה, והם אף הולכים ומשתכללים בקצב מסחרר.
למה אצלנו?
כי שימוש בבינה מלאכותית צפוי לסלול את הדרך לשיפור יכולות החיזוי של אסונות טבע דוגמת אירועי קיצון של מזג אויר, התפרצויות געשיות ושריפות יער, ובעתיד אולי אפילו של רעידות אדמה. לכן מדובר על רתימת המדע והידע האנושי לטובת הצלת חיים ומזעור נזקים. בנוסף, החוקרות והחוקרים שלנו הם מהמובילים בעולם בתחום מדעי כדור הארץ. בבית הספר שלנו תקבלו יחס אישי וליווי צמוד. אם מעניין אותך לפתח קריירה בתחום הבינה המלאכותית, ומסקרן אותך ללמוד על התהליכים הפיזיקליים העיקריים הפועלים בכדור הארץ (וגם בסדר הפוך), אז התואר הזה הוא בשבילך.
מה אפשר לעשות עם זה?
בכל ענפי המשק קיים צורך רב באנשים שהוכשרו לפתור בעיות ״מהעולם האמיתי״, תוך שימוש בכלים המתקדמים ביותר לניתוח נתונים. עד לאחרונה, ארגז הכלים המגוון הזה נמצא בעיקר בקרב אלו שהשלימו לימודי תואר שלישי בשנים האחרונות ועשו שימוש בשיטות וכלים מעולם הבינה המלאכותית ולמידת מכונה במהלך לימודיהם. אלא שקבוצת אנשים זו מצומצמת מאוד ולא מספקת את צורכי השוק. התוכנית החדשה - מדעי כדור הארץ עם חטיבה מורחבת בבינה מלאכותית ומדעי הנתונים - נותנת מענה לצורך הזה. חברות רבות ישמחו לגייס לשורותיהן בוגרות ובגרי תואר ראשון במדעים מדויקים, עם ידע רב בפיזיקה ומתמטיקה ובנוסף גם עם בסיס רחב בבינה מלאכותית ומדעי הנתונים.
איך אפשר ללמוד את זה?
אצלנו אפשר ללמוד את החטיבה המורחבת בבינה מלאכותית ומדעי הנתונים כבר בתואר ראשון במסלול חד-חוגי במדעי כדור הארץ. משך הלימודים הוא 3 שנים. במהלך השנה הראשונה של התואר, ילמדו פיזיקה ומתמטיקה ביחד עם תלמידי.ות בית הספר לפיזיקה. במהלך השנה השניה והשנה השלישית, ילמדו קורסים במדעי כדור הארץ בנושאי: אקלים, הפיזיקה של האטמוספירה, תנועת הלוחות, מעבר חום בכדור הארץ, רעידות אדמה, הזרמים באוקיינוסים, מערכת השמש, מבוא ללווינות וכדומה. בנוסף בשנה השניה ובשנה השלישית ילמדו מספר גדול של קורסים במדע הנתונים ובינה מלאכותית הניתנים על ידי החוג לסטטיסטיקה. שיא תוכנית הלימודים הוא סדנה במדעי הנתונים, בה יוצגו דוגמאות לשימוש בשיטות מעולם הבינה המלאכותית לניתוח נתונים במדעי כדור הארץ.