מספריית המקצועות
תחום האדריכלות עוסק בתכנון ועיצוב של מבנים תוך רצון לשמור על איזון בין שלושת הממדים של אסתטיות, עמידות ושימושיות, כמו גם התחשבות בהיבטים תרבותיים, חברתיים, פסיכולוגיים, סביבתיים, כלכליים ומשפטיים.
אופי הלימודים - מה לומדים באדריכלות?
לימודי האדריכלות נמשכים 5 שנים ומטרתם להכשיר את התלמידים והתלמידות כבעלי מקצוע שבצד היותם בעלי כישורים טכניים יהיו גם בעלי בסיס תרבותי רחב ומודעות לחברה ולסביבה. זאת, מתוך ראיית הסביבה הפיזית של האדם כמשקפת את החברה והתרבות בה היא נוצרת. בהתאם לכך תוכנית הלימודים היא רב-תחומית ומביאה לידי ביטוי את שילובם של ההיבטים ההנדסיים והטכנולוגיים עם ההיבטים האמנותיים והעיצוביים בתהליך היצירה האדריכלית.
הלימודים כוללים שיעורי אדריכלות מעשית (שרטוט, רישום וגרפיקה, מושגים בסיסיים באדריכלות, תכנון ושרטוט אדריכלי באמצעות מחשב) וקורסים בתחומי ההנדסה הרלבנטיים (חומרים, שיטות ותהליכי בניה, נושאים של תאורה, אקלים, אנרגיה, אקוסטיקה, היבטים משפטיים של תכנון ובנייה ועוד). חלק מרכזי של הלימודים המעשיים מבוסס על שיטת הסטודיו - לימוד תוך ביצוע משימות מעשיות לצורך פיתוח היכולת להבין ולפתור בעיות שונות באדריכלות. במסגרת זו מתוודעים התלמידים לכל שלבי תהליך התכנון האדריכלי – מהכרת הבעיה, הגדרתה וניתוחה ועד להצעות לפתרונה והגשמתם. בתחילה הם עוסקים בתכנון בקנה מידה קטן ובהדרגה עוברים לתכנון פרוייקטים מורכבים יותר ויותר. בשנת הלימודים האחרונה עובדים התלמידים על פרוייקט מסכם בקנה מידה רחב בו הם נדרשים להפגין את כל הידע והמיומנויות שרכשו במהלך הלימודים.
לצד הלימודים המעשיים כוללת תוכנית הלימודים גם קורסים עיוניים המקנים רקע תיאורטי - מושגי יסוד ותופעות עיקריות של התרבות האנושית והשתקפותם באמנות בכלל ובאדריכלות בפרט, תולדות האדריכלות מהעת העתיקה ועד ימינו, תיאוריה ופילוסופיה של האדריכלות, ניתוח יצירות אמנות והקשר שלהן לאדריכלות וכן קורסי מבוא במדעי החברה (פסיכולוגיה, סוציולוגיה, כלכלה, גיאוגרפיה) ומגוון קורסי בחירה במדעי הרוח, החברה והאמנויות.
מהות המקצוע - למה ללמוד אדריכלות?
במסגרת עבודתו עוסקים האדריכלים והאדריכלות בתכנון מבנים מסוגים שונים – בתי מגורים פרטיים, בתי דירות, שכונות מגורים, מבנים מסחריים, מבני תעשיה ומבני ציבור.
העיסוק באדריכלות משלב עבודה משרדית עם עבודה בשטח. בשלב הראשון נפגש האדריכל עם הלקוחות עבורם יבנה הבניין ושומע מהם צרכיהם ודרישותיהם. כמו כן הוא מבקר באתר הבניה המיועד, בודק ומנתח את מאפייניו, ובהתאם לכך קובע את המתווה הבסיסי של הפרוייקט. השלב הבא כולל העלאת רעיונות ואפשרויות, הצגתם בפני הלקוחות, גיבוש התכנית המוצעת והכנת שרטוטים ומודלים. בשלב זה נכתב גם המפרט הטכני של הפרוייקט – תכניות האינסטלציה, החשמל, המיזוג והיסודות של המבנה, איכות וכמות החומרים בהם ישתמשו ואומדן עלויות הבניה. עם הוצאת הפרויקט לפועל אחראי האדריכל לניהול חוזי הבניה עם הקבלנים, המהנדסים ושאר בעלי המלאכה, להשגת היתרי בניה מהרשויות המתאימות ולפיקוח על הבניה כדי להבטיח שהיא עומדת במפרט שתוכנן.
יש אדריכלים העובדים במסגרת משרד קטן שבו הם אחראים לכל שלבי הפרויקט ויש העובדים במשרד גדול כחלק מצוות המונה לעיתים עשרות אדריכלים ועובדים אחרים. במקרה כזה העבודה על הפרוייקט מתבצעת בצוות, כשכל חבר צוות מתמחה באחד התחומים, והאדריכלים הבכירים הם האחראים למשא ומתן עם הלקוחות ולניהול המגעים העסקיים עימם.
אדריכלים ואדריכליות עוסקים גם במגוון תחומים נוספים:
- תכנון ערים ואיזורים
- עיצוב פנים
- שיקום של מבנים ושכונות מגורים
- שימור ושחזור של מבנים ואתרים עתיקים
- הוראה בבתי ספר מקצועיים לאדריכלות, עיצוב ואמנות
במסגרת עבודתו האדריכל נמצא במגע עם גורמים שונים ורבים - שרטטים, מהנדסים מתחומים שונים (בנין, חשמל, מיזוג אויר, תחבורה), קבלנים, בנאים, מתכנני ערים, אדריכלי נוף, מעצבי פנים, אמנים וכן יזמים, אנשי עסקים ופקידים ברשויות הרלבנטיות (משרדי ממשלה, ועדות תכנון ובניה, רשויות מקומיות וכו').
מקומות עבודה
אדריכלים עובדים במשרדי תכנון פרטיים, כעצמאיים או כשכירים, בחברות בניה ויכולים להשתלב גם במסגרות ציבוריות שונות - רשויות מקומיות, משרדי ממשלה (השיכון, התשתיות, הפנים, איכות הסביבה) וגופים כמו מינהל מקרקעי ישראל, רשות העתיקות ועוד.
הכישורים הנדרשים
- דמיון ויצירתיות
- חוש אסתטי
- תפיסה מרחבית
- כושר אנליטי
- עיסוק בפרטים מצד אחד, אבל מצד שני, יכולת לראות את התמונה הכוללת
- תפיסת עולם רחבה, ידע בתחומים שונים ומגוונים
- תקשורת בין-אישית טובה עם הלקוחות, יכולת הקשבה, סבלנות ונכונות להתגמשות והתפשרות בתנאים מסויימים
- יכולת לעבוד בתנאי לחץ ולעמוד בלוחות זמנים
- כישורים ניהוליים ועסקיים – ניהול צוות בין-תחומי, ניהול תקציבים ולוחות זמנים, יכולת שיווקית, אסרטיביות ויכולת לנהל משא ומתן עם גורמים שונים
יתרונות וחסרונות של המקצוע
- מקצוע מכובד ויוקרתי
- עבודה רב-ממדית, ניתן להתפתח בכיוונים שונים ומגוונים
- תחושת עניין ואתגר כתוצאה מהעיסוק בפרוייקטים שונים ומורכבים
- חידוש וגיוון – כל פרוייקט מאופיין בדרישות, צרכים ואתגרים משלו ומביא איתו מפגש עם אנשים ונושאים חדשים
- תחושת סיפוק מהתוצאה, בפרט כשמדובר ביצירת מבנים משמעותיים שעשויים להטביע את חותמם על החברה והתרבות
- ההכשרה המקצועית ממושכת ותובענית
- העבודה אינה כוללת רק עיסוק ביצירה, אמנות ו"רוחניות" אלא גם היבטים "ארציים" - טכניים, עסקיים ובירוקרטיים
- לעיתים יש לעשות פשרות ולהכנע לתכתיבים כתוצאה ממגבלות ואילוצים שונים (טעם הלקוחות, אילוצים סביבתיים, כלכליים, פוליטיים ואחרים)
- העיסוק בתחום כרוך באוירה של תחרותיות, בעימותים, מחלוקות ומאבקים עם לקוחות ורשויות, ואלה עלולים לגרום לתחושות שחיקה, לחץ ותסכול
- שעות עבודה מרובות
- לעיתים העבודה מתבצעת בתנאי לחץ על מנת לעמוד בלוח זמנים
- שכר ממוצע בתחילת הדרך (במשך השנים ניתן להרוויח יותר)