לימודי תואר שני מותאמים למורים ללשון, תנ"ך, תושב"ע ומחשבת ישראל

בואו להרחיב דעת ולהעמיק את הידע בתחומי ההוראה שלכם, כדי שתוכלו ללמד בחטיבה העליונה בבתי הספר. הלימודים יתקיימו יום בשבוע במשך שנתיים, והם מיועדים לבעלי תואר ראשון ( B.A) ולבוגרי מכללות למורים ( תואר B.ED) בתחומים לשון, תנ"ך, מחשבת ישראל ותושב"ע, כמו גם לקהל המשכיל בכל תחומי הדעת (בעלי תואר ראשון בתחומים אחרים עשויים להידרש להשלמות מסוימות).

החוג ללימודי התרבות העברית הוא החוג היחיד באוניברסיטאות בארץ המלכד בתוכו מגמות שונות בתחום לימודי היהדות ומאפשר ללומדים לחוות לימוד רב-תחומי ובינתחומי.

הלימודים במגמה ללשון העברית מעמיקים את הידע על התפתחותה של העברית בשלביה הקדומים והקלאסיים וחזרתה לחיי שפה מלאים. המגמה מציעה תיאור וניתוח מתקדמים של העברית בת-זמננו במשלבים ובתחומי לשון שונים. תכנית הלימודים מציעה להעמיק את הידע התיאורטי והטקסטואלי בתורת הלשון העברית על כל גילוייה וסגנונותיה, בשילוב שיטות מחקר עדכניות בתחומים כגון: פונולוגיה, מורפולוגיה, תחביר, סמנטיקה, מילונאות, בלשנות ועוד.

התכנית ללימודי מקרא שואפת להקנות לתלמידים כלי מחקר מתקדמים בחקר התנ"ך וידיעה כוללת בריבוי רבדיה של הספרות המקראית. כמתבקש ממעמדו של המקרא כ-"ספר הספרים", ספר תשתית בתרבות היהודית, הישראלית והמערבית, הלימודים מיוסדים על הקניית הבנה עשירה ורבת פנים של היצירה המקראית בתחומי הנוסח והספרות, בתחומי ההגות המקראית, בקריאה האינטר-טקסטואלית ובתולדות הפרשנות של המקרא לתקופותיה השונות (חז"ל, ימי הביניים, הרנסנס, המודרניזם והפוסט-מודרניזם).

המגמה לפילוסופיה יהודית עוסקת במחשבה היהודית מימי בית שני (אפוקליפטיקה, הלניזם, כיתות) ובהגות חז"ל על ענפיה. כמו כן עוסקת המגמה בהוגים היהודיים הגדולים בימי הביניים (כגון שלמה אבן גבירול, יהודה הלוי, הרמב"ם, חסדאי קרשקש ויצחק אברבנאל) ובעת החדשה (כגון שפינוזה, משה מנדלסון, רנ"ק, הס, הרמן כהן, פרנץ רוזנצוויג, מרטין בובר, א"ד גורדון והרב קוק)

תכנית הלימודים מציעה להתמחות בספרות הבית השני ובספרות חז"ל. תחומים אלה כוללים את ספרות החכמה היהודית, הספרות האפוקליפטית, הספרות החיצונית - מגילות מדבר יהודה בתקופת הבית השני, ואת ספרות התורה שבעל-פה בתקופת חז"ל (המשנה, התוספתא, מדרשי ההלכה והאגדה, שני התלמודים: הבבלי והירושלמי, וספרות הגאונים והראשונים מן התקופה הבתר-תלמודית).

Developed by