לימודי תרבות ערבית-יהודית במסגרת החוג לספרות תואר ראשון
לימודי תרבות ערבית-יהודית במסגרת החוג לספרות תואר ראשון

התואר המוענק:
B.A בתרבות ערבית יהודית

ממזרח תזרח השמש
מאז שלמה אבן גבירול ויהודה הלוי ועד ר' דוד בוזגלו, ארז ביטון והשירה המזרחית החדשה מהווים השפה, הספרות, ההיסטוריה וההגות של יהודים תושבי ארצות האיסלאם, דוברי הערבית מן האלף האחרון, נושאים גדולים למחקר, הזוכים כעת בתוקף חדש לנוכח התמורות החברתיות והתרבותיות בישראל.
במסגרת זו אנו שואלים: מהם המקורות של התרבות הערבית-יהודית? מה בין הכתיבה הרבנית ובין שירת החשק והפיוט? כיצד עשויה להתחדש היום מסורת זו בשירה המזרחית ובספרות הפלסטינית?
אם נושאים אלה מעניינים אתכם וקרובים לליבכם, אנו מזמינים אתכם לתכנית חדשה מסוגה: התכנית ללימודי תרבות ערבית-יהודית לתואר ראשון, המוקמת בחוג לספרות כתכנית בין-אוניברסיטאית, בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון שבנגב ובתמיכת קרן מדעי הרוח של יד הנדיב בירושלים.
מה מסתתר בין השורות?
התכנית החדשה מתמקדת במקצועות השפה, הספרות, ההיסטוריה וההגות של יהודים תושבי ארצות האיסלאם דוברי הערבית מן האלף האחרון. התכנית משלבת לימודי שפה ערבית ספרותית עם היכרות נרחבת עם הערבית-היהודית הקלאסית.
זו התכנית הראשונה בארץ שבה יתאפשר לכם להיכנס לתחומה של תרבות מרתקת, כזו שלא נידונה עד כה בריכוז ובמיקוד הראויים לה. לצד שיעורי מבוא בהיסטוריה, בספרות ובהגות, תוזמנו למפגש בין פיוט, שירת חשק, הלכה, קבלה, מדרש ופילוסופיה, כפי שנוצרו על ידי יהודי העולם המוסלמי. התכנית גם תציע שיעורים וסמינרים לשאלת הכתיבה הערבית-יהודית בעת החדשה ובפרט לספרות והשירה המזרחית בדורות האחרונים. היא אף תעמוד היטב על זיקתה של התרבות לגופי המסורת היהודית ולספרות החול הערבית.
לצד חדשנותה הדיסציפלינרית מבקשת התכנית להציע גם מערך תיאורטי ומתודולוגי חדשני המשיב באופן רב-ערכי לשאלות מרכזיות במדעי הרוח בישראל: שאלת החילון והדיאלקטיקה של המסורת, הזיקות בין יהדות לאסלאם, היחסים בין עברית לערבית ועוד.
לייעוץ ולפרטים נוספים



